Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Expressen Lifestyle & Shutterstock

Regeringen tar bort klimatbonus för bilar med omedelbar verkan

I ett pressmeddelande från Regeringskansliet meddelas vi att den så kallade klimatbonusen för bilar med låga eller inga utsläpp upphör efter den 8 november 2022, med andra ord redan på onsdag.

Regeringen menar att ett statligt marknadsintroduktionsstöd inte längre är motiverat eftersom de så kallade klimatbonusbilarna, bilar med låga eller inga utsläpp, i dag utgör ungefär hälften av nybilsförsäljningen och att de kostar ungefär lika mycket att köra och äga som en bensin- eller dieselbil.
Därför försvinner klimatbonusen redan på onsdag den 8 november 2022. I pressmeddelandet skriver regeringen att den bil som köpts eller beställts senast detta datum ska för att få klimatbonus uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske, det vill säga tidigast sex månader efter att bilen för första gången har ställts på i vägtrafikregistret.

Den 1 januari 2023 ändras regelverket till att bilar som släpper ut maximalt 30 gram koldioxid per kilometer (i dag är gränsen 50 gram) eller kan köras på naturgas/biogas är berättigade klimatbonus.

Regeringen skriver att anslaget för klimatbonus tillfälligt höjs under 2023 för att kunna täcka alla ej genomförda utbetalningar samt för att ta hänsyn till lagda beställningar.

Malus-skatten består

Även om bonus-delen i bonus/malus försvinner består malus-delen, det vill säga den extra beskattningen av övriga bilar (som inte uppfyller ovan nämnda regler).

Niki Westerberg, pressekreterare på näringsdepartementet, har i en kommentar till nyhetsbyrån TT meddelat att malusen förblir oförändrad för att fortsätta bidra till en styrning mot fler elbilar.

Oppositionen kritisk

Bland annat Per Bolund, miljöpartist och tidigare miljö- och klimatminister, gick i taket när han såg regeringens beslut. På Twitter kallar han beslutet för vansinnigt.

https://twitter.com/bolund/status/1589676902955896832

Regeringen förtydligar

Regeringskansliet har förmodligen överhopats med frågor under måndagen och tisdagen. Det ursprungliga pressmeddelandet som skickades ut under måndagskvällen har kompletterats med en rad olika förtydliganden och svar på frågor. Dessa kan du läsa här