Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Regeringen utreder förbud mot bensin och diesel

Redan år 2030 kan det bli förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar i Sverige. Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta reda på om ett förbud mot fossilbilar kan införas. Det ska också utredas när försäljning av bensin och diesel ska förbjudas.

Om tio år kan det bli förbjudet att sälja nya fossildrivna bilar i Sverige. Om det är möjligt att införa ett förbud, exakt när det kan införas och hur det ska införas ska en nytillsatt utredning ta reda på. Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna bestämt att utreda frågan.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Det eventuella förbudet kommer inte att omfatta befintliga, redan registrerade bensin- och dieselbilar utan endast nyförsäljning. Regeringen har utsett Sven Hunhammar, civilingenjör och doktor i naturresurshushållning och anställd vid Trafikverket som måldirektör för miljö och hälsa, för att leda utredningen.

För att ett förbud ska vara möjligt krävs en regeländring inom EU, eftersom nuvarande EU-regler inte tillåter ett nationellt förbud av det här slaget. Sverige är dock inte ensamma om att vilja förbjuda fossilbilar, den nederländska huvudstaden Amsterdam ser ut att gå ännu längre och vill förbjuda alla bensin- och dieselbilar från år 2030.

Bensin- och dieselbilar står i dag för omkring 80 procent av nybilsförsäljningen i Sverige och flera branschorganisationer är kritiska till det eventuella förbudet. M Sverige, Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet och Bil Sweden ställer sig kritiska.

Utfasning av bensin och diesel utreds

I uppdraget ingår också att föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska kunna fasas ut helt i Sverige. Exakt vad utfasning innebär i praktiken är oklart, men får tolkas som att regeringen vill få till ett förbud mot försäljning av fossila drivmedel.

– Sverige är moget att kunna ta steget att göra sig kvitt beroendet av fossila bränslen. I framtiden kommer det här att betraktas som ett av de självklara besluten. I dag är det väldigt få som saknar villaoljan, men när jag växte upp så var det en självklar del av Sveriges energiförsörjning, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) till TT.