Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med vår guide fixar du hjulbytet snabbt och smidigt
2 AV 2
Foto: Continental AG

Risskal i hållbara däck från Continental

I sommar inleds serieproduktion av miljömässigt hållbara däck. Först i världen hävdar Continental att de är med däck där merparten av materialen är hållbara.

Världen står inför en enorm omställning och när det gäller bilindustrin och kringliggande branscher är det inte enbart elbilar och vilka material som finns i elbilsbatterier som det koncentreras på. Däckbranschen är en av alla som också försöker hitta grönare metoder vid framställning av gummisvålarna som våra fordon rullar på.
Nu berättar tyska jättekoncernen Continental, som bland annat är en av världens största tillverkare av däck, att de är först ut med serieproduktion av hållbara däck. Då åsyftas inte däck som är slitstarka och håller länge utan hållbarhet med fokus på miljöbelastning vid framställning (inom samhällets sociala och ekonomiska utveckling används även termen hållbarhet).

Nya däcket heter UltraContact NXT och beskrivs som förnybart och återvunnet till upp till 65 procent. Bland de förnybara materialen hittas restprodukter från trä- och pappersindustrin samt skal från ris. Uppemot 28 procent av materialet är av syntetiskt gummi och kimrök som är ISCC PLUS-certifierat vilket i sin tur betyder att materialet är framställt på ett sätt som är hållbart, transparent och spårbart. ISCC står för International Sustainability and Carbon Certification.

– För Continental går säkerhet, prestanda och hållbarhet hand i hand. Med UltraContact NXT levererar vi på våra ambitiösa hållbarhetsmål, säger Ferdinand Hoyos, head of replacement tires EMEA på Continental.

Innehåller återvunnet material.Innehåller återvunnet material.Innehåller återvunnet material.
Finns att köpa mot slutet av sommaren 2023.Finns att köpa mot slutet av sommaren 2023.Finns att köpa mot slutet av sommaren 2023.
1 AV 2
Innehåller återvunnet material.
Foto: Continental AG
2 AV 2
Finns att köpa mot slutet av sommaren 2023.
Foto: Continental AG

UltraContact NXT påstås ha bibehållna prestandaegenskaper i jämförelse med däcket UltraContact som lanserades i fjol, trots övergången till hållbara material. Teknikens Världs framtida däcktester kommer att granska påståendet och ge siffror svart på vitt.

I juli inleds produktionen i Continentals fabrik i Portugal och strax därefter når UltraContact NXT handeln i 19 olika dimensioner från 16 till 20 tum.