Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Eldriven lyx från Tyskland och Kina
2 AV 2

Roger Atkins: ”Jag är rädd för Greta Thunberg”

Han brukar kallas elbilsguru och bilvärldens största influencer. Roger Atkins skulle kunna vara elbilarnas svar på Bianca Ingrosso. Men det är en annan inflytelserik svenska som Atkins pratar mest om. ”Jag skulle vara rädd för att träffa Greta Thunberg, för hon skulle spänna ögonen i mig och kalla mig hycklare”, säger Roger Atkins.

Han brukar resa runt i världen och förklara hur bra det är med elbilar och hur farlig klimatförändringen är. Så när Roger Atkins kom till Stockholm så passade vi på att göra en intervju. Och fråga vad han gör här egentligen, för svenskarna har redan förstått att elbilen är ett bra och nödvändigt alternativ till bensin- och dieselbilar.

Du pratar om elbilar för en svensk publik men behövs det verkligen säljas in som i andra länder, är vi inte över tröskeln i Sverige?
– Det är lätt att tro det om du är ifrån bilindustrin och ser hur många elbilar som säljs nu jämfört med för tio år sedan. Men vi är långt ifrån över tröskeln. Det finns fortfarande väldigt stora utmaningar runt ren energi, laddning, laddtider, tillförlitlig laddning, köer vid laddning och så vidare. När du går från de tidiga entusiasterna till den stora massan av människor blir det helt annorlunda.

Vi träffade Roger Atkins på eCarExpo i Stockholm i februari.Vi träffade Roger Atkins på eCarExpo i Stockholm i februari.Vi träffade Roger Atkins på eCarExpo i Stockholm i februari.
Vi träffade Roger Atkins på eCarExpo i Stockholm i februari. Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Roger Atkins avslöjar att han varit i Sverige förr, väldigt ofta.
– Min karriär inom bilindustrin började med Saab 1995, efter det blev det Volvo en period. Jag älskade Saab och det är tråkigt det som hänt med företaget.

Enligt Roger Atkins är begreppet laddtider en stor fråga för den vanliga bilköparen. Men att förklara hur lång tid det tar att ladda en elbil är inte alltid så lätt.
– Ta en cool elbil, till exempel en ID. Buzz och du säger till människor att du kan ladda den snabbt. Då frågar de hur snabbt och du svarar att du nästan kan fylla batteriet på 30-40 minuter. Sen frågar de hur långt bilen kan köras på en laddning. Och svaret är okej. 

– Men i verkligheten, om du vill köra en längre sträcka och snabbladda, så kommer det inte att ta 30-40 minuter. För batteriets status, prestandan i nätet vid det tillfället och en hel del andra faktorer påverkar så svaret blir mer ”det beror på”. Det är svårt att sälja in till folk.

Varför tror du elbilen slår igenom stort i Sverige just nu?
– Därför att här har det alltid funnits en medvetenhet om framtiden och klimatet speciellt. Det gäller alla länder där vädret är en utmaning. Jag tror att det finns en bra koppling till naturen. Se bara på 1970-talet med giftigt regn, jag tror det var från UK, förlåt för det förresten. Människor var väldigt arga då. Företag som Volvo och Saab har passat in i den kulturen väl. Redan när jag var på Saab fanns det principer och teorier om klimatet och miljön. 

– Och så klart, om du nu tar Sverige som varumärke så är den människa som gjort allra mest för att visa vad vi behöver göra svensk och heter Greta Thunberg. Strunta i hennes ålder och allt annat, hon har gjort mer för att skapa medvetenhet än någon annan, och det borde ni vara stolta över i Sverige. Jag skulle varit det.

Just nu försöker vi passa in en rund boll i ett fyrkantigt hål.

Vi pratar mycket om prestanda när vi pratar om bensin- och dieselbilar men för elbilen är det inte lika enkelt eftersom ”det beror på”, som du säger. Pratar vi för lite om att det krävs en beteendeförändring när vi börjar köra elbil?
– Det har du helt rätt i. Just nu försöker vi passa in en rund boll i ett fyrkantigt hål. För vi tror att vi kan gå från så som det fungerar i dag och göra exakt samma sak i morgon fast med elbilar. Och det går inte. De senaste två elbilarna jag kört är en Jaguar I-Pace och nu en Volkswagen ID. Buzz

– Jag har vant mig nu med att ladda ­elbilen i en halvtimme, jag gillar att sitta en stund i en bil under tiden bilen laddar. Jag kan läsa mina e-mail, jag kan gå på toaletten eller dricka en kopp kaffe. Det har förändrat hur jag ser på att resa med bil. Men det är okej för mig som är en tidig användare och entusiast. Utmaningen ligger i livsstilsförändringen och att ändra hur folk lever nu när vi nu kommer till ett läge med så många fler människor som börjar köra elbil.

I Sydostasien är marknaden för tvåhjuliga fordon enorm. Där går den omställningen till eldrivet snabbare.I Sydostasien är marknaden för tvåhjuliga fordon enorm. Där går den omställningen till eldrivet snabbare.I Sydostasien är marknaden för tvåhjuliga fordon enorm. Där går den omställningen till eldrivet snabbare.
I Sydostasien är marknaden för tvåhjuliga fordon enorm. Där går den omställningen till eldrivet snabbare. Foto: Shutterstock

Jag kom precis från en semester i Thailand och ser man på klimatet, elnätet och trafiksituationen där så förstår man att det finns utmaningar. Tror du att det är möjligt att elektrifiera de här länderna?
– Det pågår en stor revolution bland våra tvåhjuliga fordon och där har omställningen redan skett i de fattiga länderna. Där säljs det massor av eldrivna fordon, och det är riktigt bra. All förorening som kommit från de här fordonen är inte där längre, plus den renare luften. Och det är bra för det betyder mindre CO2-utsläpp.

– Jag tycker att en massiv omställning till elbilar är en dålig idé. Den stora ineffektiviteten ligger i att bilarna inte används så mycket. Människor i länder som Thailand är bättre på att dela med sig, de är bättre på många såna saker, mest drivet av ekonomin. 

– Människorna i västvärlden har blivit väldigt själviska. Hela klimatförändringen är vårt fel, vi vet det. En del av ”vårt fel” är att vi ska äga saker själva i stället för att dela. När folk säger saker som ”jag är inte redo att dela med mig av min bil, jag vill äga min bil, den är en del av min identitet, den ger bekvämlighet”. Allt det där är sant, men se på vilka ­konsekvenserna är.

Enligt Roger Atkins har västvärlden mycket att lära av de fattigare länderna.
– Vi behöver växa upp en del, faktiskt. Vi behöver bli mer som människor i Asien och Afrika och bli påminda om hur samhällen fungerar allra bäst, mer som det var förr. Inte ägde alla i byn en motorsåg? De kanske delade på två sågar i stället för att alla ägde var sin och la den i sitt garage för att använda den tre gånger per år. 

Man kan säga att vi tycker om att äga saker, det ger oss ett oberoende och en identitet.

– Vi har tappat bort oss lite i de här principerna. Och varför har vi det? Ja, man kan säga att vi tycker om att äga saker, det ger oss ett oberoende och en identitet. Men är det verkligen så? Ibland tänker jag att det ­handlar om marknadsföring, att företagen säger att ”du borde äga den här, ditt liv skulle bli så mycket bättre om du hade din egen motorsåg. Verkligen? Blir det så mycket bättre?

Tror du att hållbarhet och återvinning blir nästa stora sak efter elektrifieringen?
– Om det inte redan är det, så borde vi inte bry oss om att ställa om. Då är vi hycklare. Då har bilindustrin, bensinindustrin och dieselindustrin rätt att slå oss på käften. Då är allt det här skitsnack. Vi har passerat det, risken med klimatet är så stor nu.

– Klimatförnekarna säger att en ­fördubbling av utsläppen inte är så mycket. Men se på hur vår hjärna fungerar, minsta lilla, lilla förändring kan orsaka dödsfall. Så är det med klimatet också, minsta förändring rubbar hela systemet.

Tror du att vi behöver fler verktyg för att komma tillrätta med klimatförändringen, som till exempel en global koldioxidskatt?
– Ja, det behöver vi. För mig är det här den viktigaste frågan. Om vi visste när vi köpte något, vad som helst, hur stor ­klimatpåverkan den saken har så hade du agerat på ett ­speciellt sätt. Vissa hade agerat bara för att de vet en siffra, men tänk om det också påverkade ­priset på produkten. Om det fanns en koldioxidskatt så hade du kanske inte köpt en produkt med hög klimat­påverkan för den hade varit för dyr.

– En flygresa till Paris kanske i dag ­kostar 3 000 kronor. Men om koldioxidavgiften gjorde att den kostade 8 000 kronor, 5 000 kronor mer. Det hade visat vad klimatpåverkan betyder. Då hade vi tänkt på alternativen, eller kanske inte åkt alls. De som gjort ett ­medvetet val skulle också påverka andra, och ifrågasätta deras val. Den typen av friktion behövs men vi har inte nått dit än.

Koldioxidavgifter för dyrare flygresor hade möjligtvis gjort att människor hade tänkt på alternativ, eller inte rest öcer huvud taget.Koldioxidavgifter för dyrare flygresor hade möjligtvis gjort att människor hade tänkt på alternativ, eller inte rest öcer huvud taget.Koldioxidavgifter för dyrare flygresor hade möjligtvis gjort att människor hade tänkt på alternativ, eller inte rest öcer huvud taget.
Koldioxidavgifter för dyrare flygresor hade möjligtvis gjort att människor hade tänkt på alternativ, eller inte rest öcer huvud taget. Foto: Johan Nilsson / TT / TT Nyhetsbyrån

Roger Atkins reser själv mycket mellan olika event och det är det här som gjort att han är rädd för att träffa Greta Thunberg.
– Jag är faktiskt rädd för att möta henne för hon skulle säga: ”jag har läst vad du skrivit och du är en hycklare”.  Hon skulle fråga hur jag kom hit och vart jag ska åka, och hur jag reste. Då måste jag börja ta tåget, för om hon får veta att jag flyger är jag körd. Men det är så det borde vara egentligen.

Enligt Roger Atkins borde vi ompröva hela vår livsstil och framför allt vår konsumtion.
– Vi kan fråga oss vad för slags semesterresa vi kan göra om planeten inte längre går att bo på. Och är vi verkligen lyckligare tack vare all konsumtion och alla resor. Jag tror vi har blivit lurade, förförda. Vi är ute på en livsresa som är en fälla. De sa att vi skulle bli lyckligare av alla saker, men det är vi inte.

Bilindustrin är bra på att driva på konsumtionen och att köpa en ny elbil sägs ofta vara svaret på alla problem, framför allt klimatkrisen. Men Roger Atkins ser både bra och dåliga exempel.
– Det finns företag som satsar på ­hållbarhet, verkligen, men det finns också en hel massa ”greenwashing” i elbilsindustrin. Se på den där kinesiska bilen Hongqi där ute, vem är det dem egentligen försöker lura? Sen kan vi ta exempelvis Ford F-150 Lightning, den är stor som ett hus men den bilen kommer att bli viktig för att få amerikanerna som inte tror på klimatförändringen in i en elbil. För den kan göra ett jobb åt dem, driva deras hus och deras verktyg. Det är fortfarande en stor och idiotisk bil men det är en viktig bil för att skicka rätt budskap om elektrifieringens principer.

Efter intervjun ska Roger Atkins vara lite ledig och han avslöjar att han ska passa på att se lite mer av Stockholm. Och vi får hoppas att han inte sprang på svenskan som han är så rädd för, Greta Thunberg.