Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

S, V och MP vill ha hårdare miljözoner i Stockholm

Nu står det klart att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över styret i landets huvudstad vilket ser ut att landa i nya, tuffare miljözoner med förbud mot annat än elbilar och gasbilar. 2024 är tanken att de hårdare reglerna ska träda i kraft.

Stockholm har redan miljözoner för de centrala delarna av staden. De skärptes så sent som i somras när ett mer omfattande förbud mot dieseldrivna personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar började gälla på Hornsgatan.
Om bara drygt ett år väntas miljözonsreglerna i Stockholms innerstad skärpas än kraftigare då stadens nya ledning bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville se ett bredare fordonsförbud.

Stadens nya borgarråd Åsa Lindhagen (MP) menar att klimatkrisen är akut att målen mot att bli en klimatpositiv stad därför skärps – från år 2040 till 2030. För att nå dit ser man att biltrafiken måste minskas kraftigt – med 30 procent jämfört med 2017.

Ett första steg är att Gamla stan och ett område i Stockholm city blir miljözoner klass 3 med start 2024. Där ska enbart elbilar och de mest utsläppssnåla gasbilarna tillåtas. Bland tunga fordon ska bara de allra mest utsläppssnåla laddhybriderna tillåtas.

Enligt Åsa Lindhagen kommer en del gator helt att bli bilfria för att ge plats för gågator, cykel och kollektivtrafik.