Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi provar på kommande Hyundai Ioniq 5 N på norrländsk sjöis
2 AV 2
Foto: Hyundai

Så blir fickparkeringen superenkel – med ”krabbgång”

Tycker du det är knivigt med fickparkeringar? Här är lösningen: extra vridbara hjul. En demobil från Hyundai Mobis visas nu upp för första gången.

Här är bilen som gör jobbiga fickparkeringar till ett minne blott. Hyundai Mobis visar nu upp en demobil monterad med den uppseendeväckande tekniken e-Corner System där bilens fyra hjul kan vridas i 90 grader.

Inte bara fickparkeringar underlättas utan alla typer av manövreringar på trånga ytor. Uttrycket ”vända på en femöring” blir här verklighet genom att vrida hjulparet 90 grader och helt enkelt snurra runt på plats. Man kan också vrida bara det ena hjulparet för att smidigt komma in i parkeringsfickor. Hjulen kan även vridas 45 grader för att få bilen att köra diagonalt, exempelvis för att undvika hinder på vägen.

Varje hjul har ett paket innehållande inbyggd elmotor, fjädring samt styrning och bromsar med by-wire-teknik – där el ersätter mekanik. Hyundai Mobis, en division inom Hyundai/Kia-koncernen grundad 1977, ser lösningen som idealisk för morgondagens mobilitet med elektrifiering och autonoma (självkörande) fordon i fokus. Tekniken demonstreras i klippet nedan.

https://youtu.be/3Isz0XgBsIg