Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så ser världen ut för självkörande bilar

Självkörande bilar är snart en utbredd verklighet, men hur ser ett laserradarbaserat system på omvärlden? Ta en titt på denna film så får du en inblick i hur din framtida bil ser sin omgivning.

https://vimeo.com/145248208

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Människans sinnen är fantastiska, inte minst våra ögon som med hjälp av hjärnan tolkar allt som projiceras mot våra näthinnor. Våra ögon och våra hjärnor målar upp vad som finns framför oss med en färgfull exakthet (om man inte är färgblind) och detaljrikedom. Men hur ser de kommande, självkörande bilarna världen – på samma sätt som vi? I vissa fall ja, men med de mer avancerade systemen som baserar sig på LIDAR-teknik (laserradar) ritas en 3D-värld upp som skiljer sig kraftigt från hur vi upplever omgivningen.London-baserade företaget ScanLAB har specialiserat sig på 3D-skanning gav sig ut i Englands huvudstad med en Honda CR-V försedd med en laserskanner. Den registrerade bilens omgivning med fantastisk exakthet och i filmen ovan illustreras hur laserskannern uppfattar världen.ScanLAB har fryst världen, så inga objekt rör på sig. För att se hur ett LIDAR-baserat system agerar och ser världen i realtid får vi i stället kika på filmen nedan:

https://youtu.be/nXlqv_k4P8Q

Många biltillverkare och inte minst 

Google med sin kommande autonoma (självkörande) bil

 använder sig av LIDAR-tekniken då den har en väldigt hög exakthet genom att bygga upp en 360-graders 3D-värld som spårar och förutser förflyttningar hos andra objekt, till exempel bilar och fotgängare.Mercedes använder sig av en prisbelönt stereokamerateknik som i dag finns i några av deras modeller. Deras system, 6D-Vision, har inte samma exakthet som laserradar, men fungerar ändå väldigt precist för att assistera föraren i vissa situationer, exempelvis undvika kollisioner med andra föremål.Så här ser världen ut för Mercedes 6D-Vision-system:

https://youtu.be/j-8zdKq1nnc

Även Tesla använder sig av ett kamerabaserat system, ett system som utvecklats av företaget Mobileye. Detta system har också sina begränsningar jämfört med ett laserradarbaserat system, men precis som med Mercedes teknik är Teslas inte till för att göra bilarna helt självkörande (

trots att vissa Model S-ägare har fått för sig det

). Dock har Tesla tidigare sagt att deras nuvarande radar ska kunna göra deras bilar helt självkörande, men vissa experter på området ställer sig tvivlande till det då exaktheten och noggrannheten inte är av samma kaliber.Så här ser Teslas ”självkörande” bilar världen:

https://youtu.be/jKfwHsHUdVc