Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Uttjänta elbilsbatterier kan användas för att bygga nya laddstationer.
Uttjänta elbilsbatterier kan användas för att bygga nya laddstationer.
Uttjänta elbilsbatterier kan användas för att bygga nya laddstationer.
Uttjänta elbilsbatterier kan användas för att bygga nya laddstationer. Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen

Så ska ditt elbilsbatteri få ett andra liv

Biltillverkarna garanterar att ditt batteri till elbilen har minst 70 procents prestanda efter åtta år eller 16 000 mils körning. Batteritillverkarna vill återvinna så mycket av batteriets metaller som bara går för att minska sina kostnader. Men däremellan finns ett andra liv för batteriet.

EU:s lagstiftare arbetar med ett direktiv för produktion av batterier till elbilar. Där ingår även krav på att redovisa klimatavtryck för batteriet och krav på hur mycket av batteriet som ska återvinnas. I de kommande reglerna finns även krav på hur mycket av råvarorna i nya batterier som ska komma från gamla batterier. 

– Det är bra med ambitiösa mål men EU behöver också arbeta med att se till att reglerna och kraven följs. Det finns också höga krav på till exempel hur mycket kobolt i de nya batterierna som ska vara återvunnet, men det är svårt att nå kraven då vi ska bygga så väldigt många fler batterier och det finns inte så många batterier att återvinna ännu, förklarar Marcus Martinsson, affärsområdeschef Batterier, på Stena Recycling.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.