Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Scania först med självkörande lastbilskonvoj

Inte bara personbilarna kommer att vara självkörande i framtiden, även autonoma lastbilar ska trafikera vägarna och Scania har kommit långt på området.

https://youtu.be/C8SH-U5_p5Q

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi avbryter rapporteringen från bilsalongen i Detroit i och med att den svenska lastbilstillverkaren Scania, som numera ägs av Volkswagen, har fått uppdraget att utarbeta världens första projekt för fullskaliga självkörande lastbilskonvojer. Som bas använder Scania sin egenutvecklade och avancerade teknik för gruppkörning, eller ”platooning” som det heter på engelska.

Syftet är att börja köra med självkörande lastbilskonvojer för transport av godscontainrar mellan två hamnterminaler i Singapore. Men helt självkörande är inte konvojen, utan endast tre fjärdedelar av den är autonom. Konvojerna är tänkta att bestå av fyra lastbilar vardera där ledarlastbilen är styrd av en människa. De tre efterföljande lastbilarna är däremot självkörande.

– Självkörande fordon och konvojkörning är hörnstenar i framtida hållbara transportsystem. Detta är ett utmärkt tillfälle att visa vår ledande ställning och teknik inom detta nya spännande område. Scania är banbrytande inom denna teknik, som både kan rädda liv i trafiken och avsevärt minska miljöpåverkan från transporter, säger Claes Erixon, forsknings- och utvecklingschef på Scania.

Att det är just i Singapore som projektet äger rum är ingen slump. Singapore anses nämligen vara ledande inom införandet av självkörande fordon och har tidigare testat autonom teknik för personbilar, taxi och bussar. Nu är det alltså lastbilarnas tur och målet är att höja trafiksäkerheten och spara bränsle, där sistnämnda gynnar både miljön och de inblandades plånböcker.

– Åkeriverksamhet är i dag mycket personalintensiv. Eftersom det råder brist på förare kommer tekniken med självkörande lastbilar att ge möjlighet att öka produktiviteten inom både hamn- och åkerinäringen. Tekniken innebär även att förarna kan bredda sin kompetens genom nya roller som till exempel transportledare och -chef, säger Pang Kin Keong, ordförande för den kommitté som ansvarar för självkörande vägtransporter i Singapore (CARTS).

Projektet sträcker sig över flera år och organiseras av transportministeriet och hamnmyndigheten i Singapore. Med i projektet är även Toyota.