Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Se hur BMW:s nya laserstrålkastare och OLED-bakljus fungerar

För några dagar sedan skrev vi om BMW:s konceptbil M4 Concept Iconic Lights med spännande laserstrålkastarteknik och bakljus med OLED-dioder. Så här ser det ut i verkligheten.

https://youtu.be/-WvK5WC4ns0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

BMW visar alltså upp M4 Concept Iconic Lights på elektronikmässan CES i Las Vegas som äger rum denna vecka. Det är inte den snabba sportcoupén som är själva nyheten. Nej, det är i stället laserstrålkastarna och OLED-bakljusen som visas upp och som vi berättade om för ett par dagar sedan.

BMW har nu haft en visuell visning av ljussystemen i sin monter i Las Vegas och påpassligt är det några som har filmat det hela. Showen i sig är ganska spektakulär men det är framför allt ljusens anpassning till olika körmiljöer som imponerar.

Laserstrålkastarna har en räckvidd på 600 meter i helljusläget, ett läge som alltid är på. I stället bländas ytor av för att inte mötande eller annan ankommande trafik ska förblindas. Dessutom använder strålkastarna information från en infraröd kamera som upptäcker exempelvis djur och människor vid vägen och en ljuskägla fokuserar på dessa objekt, vilket fungerar som varning för både föremålet vid vägkanten och föraren bakom ratten.

En läcker finess är att strålkastarna kan markera för föraren hur bred bilen är och därmed behöver denna inte chansa på om bilen får plats eller inte vid till exempel trånga passager.

Strålkastarna är också sammankopplade med navigationssystemet så exempelvis kurvor lyses upp redan innan man kommit dit.

Detta och mycket mer får du se i filmen ovan.