Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nuro

Självkörande matkassar får tillstånd i Kalifornien

Allt fler vill ha mat hemkört till dörren i coronatider, men allt fler matbutiker har brist på förare som kan leverera. Nu får nya fordonstillverkaren Nuro tillstånd att börja testa självkörande skåpbilar i Kalifornien. Bilar som kan börja leverera mat.

Tester med självkörande bilar fick sig en rejäl knäck när en självkörande Uber-Volvo XC90 körde ihjäl en kvinna i Arizona för två år sedan. Men nu får allt fler företag tillstånd att börja prova sina nya fordon. Ett är Nuro som fått tillstånd att inleda tester av sina självkörande små skåpbilar på vissa gator i Kalifornien.

Det är prototypen R2 som ska testas i totalt nio städer i Kalifornien. Nuro är långt ifrån ensamma om att få bedriva testverksamhet på västkusten i USA men Nuro är det andra företaget som fått tillstånd att testa ett fordon utan förare. Tidigare har Waymo fått tillstånd av myndigheterna i Kalifornien.

Nuro har redan fått tillstånd att bygga totalt 5 000 R2-fordon och det unika med tillståndet är att R2 undantagits från kraven att ha vindrutor och backspeglar.

Efterfrågan på hemkörning av produkter har ökat lavinartat i USA sedan många tvingats isolera sig i hemmet. Men det saknas förare till alla distributionsföretag och det kan bli problem att möta en annan människa vid själva leveransen. Pandemin och utbrottet av sjukdomen covid-19 har satt fingret på behovet av förarlösa leveranser, precis det som R2 ska klara av.

Nuro R2 är specialdesignad för leveranser av mindre paket och matkassar. Den är eldriven och har två utrymmen för paket och kassar och har en toppfart på cirka 40 km/h.

LÄS OCKSÅ: Alla vill göra en Tesla men få lyckas

Foto: Nuro

Nuro grundades 2016 av två före detta anställda vid Googles Waymo-projekt, Jiajun Zhu and Dave Ferguson, och R2-fordonen har redan levererat pizza och mat i Scottsdal, Arizona. Nuro har tecknat avtal med kedjan Walmart om leveranser av deras varor hem till köparna.

Nu återstår att se vilken svensk matkedja som snabbast driver på utvecklingen för att få tillstånd att leverera mat förarlöst till svenska kunder.