Självkörande Volvo-bilar ska inta Göteborg

Volvo har som mål att ingen ska skadas allvarligt eller dö i en bil från dem. För att komma dit tror man hårt på bilar där föraren aktivt inte behöver köra. Nu visar de upp tekniken som om några år ska testas ute hos kund.

Volvo har alltid varit pionjärer inom säkerhet och deras arbete mot en nollvision fortsätter oavbrutet. De senaste åren har Volvo lanserat en rad olika system som hjälper föraren att uppfatta situationer och till och med assistera denne för att undvika olyckor.

 Senast i raden av Volvo uppvisade nya tekniker är den självparkerande bilen, ögonövervakaren samt det förarlösa fordonståget Sartre (ett större europeiskt projekt där Volvo är en av parterna).

Nu visar Volvo upp framtiden för autonom bilkörning, det vill säga självkörande bilar där föraren aktivt inte behöver köra. Flera biltillverkare, och även andra företag, har visat upp exempel på kommande självkörande bilar, så Volvo är inte ensamma om att tro att detta är framtiden.

Volvo sa redan 2007 att de har som mål att 2020 ska ingen dö eller skadas svårt i en Volvo. I dag dör omkring 1,2 miljoner människor varje år världen över i trafiken. För att nå sitt mål tittar man alltså på autonom bilkörning eftersom en stor del av trafikolyckorna kan relateras till den mänskliga faktorn.

 När nya XC90 introduceras i slutet av 2014 får vi se de första autonoma systemen i en Volvo. Då är det en adaptiv farthållare med automatisk styrassistans som följer framförvarande fordon som gäller, men också teknik som detekterar vägkanter och vägmarkeringar och därför kan hålla kvar bilen på vägen, även om föraren är ouppmärksam.

 Nästa steg är att göra bilarna än mer självkörande, även vid högre hastigheter. Då ska föraren kunna släppa ratten och luta sig bak i stolen för att vila eller syssla med annat (varför inte pilla på mobiltelefonen, som ju numera är olagligt). Körningen sköts helt och hållet av bilen. När som helst ska föraren kunna ta över bilen för manuell körning. Hur det kan se ut ser du i filmerna nedan.

Ett projekt vid namn ”Drive Me” har startats och är ett samarbete mellan Volvo, Trafikverket, Transportstyrelsen, Lindholmen Science Park och Göteborgs stad. Projektet har dessutom regeringens stöd. Projektet inleds under 2014 för utvärdering och utveckling av testfordon och ska 2017 mynna ut i att 100 Volvo-kunder ska tilldelas 100 självkörande Volvo-bilar för användning på utvalda allmänna vägar i och omkring Göteborg.

Förutom att öka trafiksäkerheten ses självkörande bilar som ett miljövänligt val. Autonom bilkörning sägs kunna sänka bränsleförbrukningen med upp till 50 procent i vissa situationer.

 Hur självkörande bilar kommer att tas emot av allmänheten återstår att se, och Volvos vd Håkan Samuelsson är spänd på den nya tekniken.

 – Det är få som känner sig obekväma i ett plan som flyger på autopilot. Men det är fortfarande en ganska revolutionerande tanke för många att sitta i en bil som kör av sig själv medan föraren läser en bok, säger han.

https://youtu.be/pwzIAYLJY2U?width=575&height=353https://youtu.be/0OFvVpV2HKo?width=575&height=353