Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självlysande vägar i Nederländerna nästa år

Minns ni den där färgen som lös av sig själv i mörker? Det gör i alla fall den holländska designstudion Roosegaarde. De har nu tagit fram en självlysande färg som ska användas för att måla vägmarkeringarna på de holländska motorvägarna.

Det är tillsammans med infrastruktur-företaget Heijmans som Studio Roosegarde dragit igång projektet ”Smart Highways” för att utveckla framtidens vägar för att i sin tur spara energi. De menar att vi i dag lägger massvis med pengar för att bygga våra vägar, utan att egentligen bry oss om att utveckla dem.

 Ett första steg i projektet är att måla filmarkeringar med självlysande färg. Den laddas under dagens ljusa timmar och lyser därefter av sig själv i upp till tio timmar. De har också tagit fram en färg som lyser upp sig själv när vägbanans temperatur sjunker under noll och det därmed blir risk för halka. Ett både smart och enkelt sätt att upplysa bilisterna om rådande väglag.

 Redan nästa år målas 500 meter lång sträcka i Nederländerna med färgen, men målet är naturligtvis att betydligt längre sträckor ska få ta del av tekniken inom ett par år.

 En ännu mer intressant del av projektet är vägbanor med elektromagnetisk induktion. Lyckas man utveckla den tekniken att fungera för mer än eltandborstar och spisplattor är tanken att man ska kunna ladda elbilar samtidigt som de körs i de speciella filerna. Då snackar vi smarta vägar!