Skåne och Stockholm återigen bäst på miljövänliga bilar
I Miljöfordonsdiagnos årliga granskning av kommuner och regioners fordonsflottor fanns det 2021 tre stora vinnare. Bästa region var Skåne och bästa kommun Stockholms stad samt Lunds kommun som tog hem titeln som årets geovinnare.
För tolfte året i rad har föreningen Miljöfordon Sverige och Dun & Bradstreet tagit fram rapporten Miljöfordonsdiagnos. Där bedöms och granskas hur pass miljövänliga bilarna som politikerna väljer till sina respektive organisationer är. Det går till genom att uppgifter om de olika fordonen samlas in och betygsätts i olika kategorier. Även krockskydd tas med i miljöberäkningen.
I fjolårets undersökning var det Skåne som fick utmärkelsen som bästa region och Stockholms stad som bästa kommun. På den fronten blir det ingen förändring i årets diagnos – det är fortsatt Skåne och Stockholm i topp. Återigen blir Skåne bästa region och Stockholms stad bästa kommun.
Enligt Miljöfordonsdiagnos är det den höga andelen gasfordon på lätta lastbilssidan som gör Region Skåne till segrare. Man har även en hög andel elfordon och laddhybrider som bidragit till vinsten. Över 99 procent av personbilarna och 90 procent av de lätta lastbilarna i regionen är fossiloberoende.
Det ger det lägsta värdet för samtliga organisationer när det kommer till fossila koldioxidutsläpp per kilometer med en siffra på 16,3 gram. I Region Skåne är 98,0 procent av personbilarna och 56,3 procent av de lätta lastbilarna miljöbilar.
Att Stockholms stad vann priset som bästa kommun kom nog inte heller som någon större chock för oddssättarna. Det var nämligen sjunde året i rad som kommunen segrade i kategorin. Segern förklaras med att Stockholms lätta lastbilar är både fossiloberoende och miljöbilar. Man har även flest elfordon av kommunorganisationerna.
Mest förbättrade kommun var Burlövs kommun som både har minskat antalet fordon samtidigt som man ökat andelen fossiloberoende miljöbilar. Störst förbättring bland regionerna stod Region Jämtland Härjedalen för där man ökat antalet laddhybrider från 18 till 30, vilket ger utslag i rankingen av andelen miljöbilar och energieffektivitet.
Det var även en bekant segrare i priset som bästa geografiska kommun (där även privat- och företagsägda fordon räknas in). Precis som förra året står Lunds kommun högst upp på prispallen tack vare en bättre klimateffektivitet för lätta lastbilar än vad tvåan Danderyd lyckades skrapa ihop.
Vidare skriver föreningen att coronapandemin inte har omöjliggjort fortsatta framsteg i den svenska miljöfordonsflottan. Målet att reducera klimatpåverkan med 70 procent från Sveriges transportsektor innan 2030 nås nu av tolv kommuner och fyra regioner.
– Det är glädjande att ambitionen att uppnå en sjuttioprocentig reduktion av koldioxidutsläppen inte avstannat, trots ett år av utmaningar på grund av coronapandemin, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige i ett pressmeddelande.
– Rapporten visar att andelen fossiloberoende fordon har ökat under det senaste året både för personbilar och lätta lastbilar hos både kommuner och regioner, men inte riktigt i samma takt som under fjolåret då förbättringen var rekordstor, fortsätter hon.
Vi får önska att rekordökningen fortsätter nästa år när coronapandemins effekter (förhoppningsvis) har avtagit.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se