Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Skoda-app lyssnar på missljud och berättar vad som är fel på bilen

Ni minns kanske hur Bosse Bildoktorn lyssnade på motorljud i ett populärt radioprogram? Nu har Skoda utvecklat en app som gör samma sak. Enligt Skoda har appen ställt rätt diagnos på missljud vid 90 procent av tillfällena.

Skodas nya mobilapplikation (app) har som uppgift att med hjälp av telefonens mikrofon lyssna på eventuella missljud i motorn.
Ja, precis samma sak som många populära tv- och radioprogram gjort i årtionden. De som haft problem med sina bilar har kunnat ringa in till bilexperter som via telefonen lyssnat på motorljud och ställt en diagnos.

I samband med Skodas 125-årsjubileum har Skoda utvecklat en app som jämför ljudet från en motor med ett bibliotek av missljud och motorljud, ett bibliotek som hela tiden utvecklas och förnyas med hjälp av AI-teknik.
Appen kan lyssna på ett motorljud, jämföra det med de som finns i biblioteket, fastställa ett eventuellt fel och presentera en trolig felorsak. Skoda kallar sin egenutvecklade app för Sound Analyser.

1 AV 3
Foto: Skoda
2 AV 3
Foto: Skoda
3 AV 3
Foto: Skoda

Enligt Skoda kan appen också lyssna på missljud i styrningen, klimatanläggningen, kopplingen och DSG-växellådan. Appen ska utvecklas för att klara av även andra missljud i bilen och har under interna tester ställt rätt diagnos vid 90 procent av testtillfällena.
Testerna har genomförts vid totalt 245 anläggningar i 14 länder i Europa.

Skoda vill använda appen för att enklare och snabbare ställa rätt diagnos i sina verkstäder. I framtiden hoppas Skoda kunna utveckla en app som klarar av även äldre fordon och företaget ser en användning för bilar som stannat vid vägkanten och där det kan vara enkelt och snabbt att fastställa ett fel utan att behöva bärga bilen.