Smartphones räddar fotgängare i framtiden

General Motors håller på att utveckla framtidens fotgängarskydd, men till skillnad från exempelvis Volvos fotgängarkrockkudde kommer systemet inte finnas på bilen utan i fickan på gångtrafikanten.

General Motors nya system som använder sig av Wi-Fi Direct, det vill säga en standard som tillåter exempelvis smartphones att ansluta sig till varandra utan att behöva en åtkomstpunkt mellan sig.

 – Den här nya trådlösa möjligheten kan varna förare om fotgängare som kliver ut i vägbanan från bakom ett parkerat fordon eller cyklister som rör sig i döda vinkeln. Wi-Fi Direct har potentialen att bli en väsentlig del av ett omfattande förarassistanssystem, säger Nady Boules, GM:s utvecklingschef för kontrollsystem.

 GM säger sig nu utveckla en applikation för smartphones för de som rör sig mycket på vägbanor, till exempel cykelbud och vägarbetare. Appen ska kunna fungera som ett komplement till GM:s varningssystem för att hjälpa bilarna upptäcka de som är i farozonen för att bli påkörda.

 Under 2011 dog 44 fotgängare i trafiken och 272 skadades mellan januari och oktober. Motsvarande siffra för GM:s hemmamarknad USA är 4 280 trafikdöda fotgängare och 618 cyklister under 2010.