Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snart fixar bilen själv bensinnotan

Med dagens alltmer avancerade infotainmentsystem, och tillhörande mobiluppkoppling, kommer nya möjligheter. Nu visar kortnätverket Visa, tillsammans med Honda, ett nytt koncept där bilen själv är knuten till ett kort och kan betala för parkering och bensin.

Det är på mobilmässan i spanska Barcelona som kortnätverket Visa (ägt av omkring 21 000 kortutgivarorgan) tillsammans med Honda kan visa upp det nya systemet. Förvisso endast som koncept, men ändå relativt nära produktion.

Systemet innebär att en app i bilens infotainment känner av bilens bränslenivå. När denna börjar närma sig minimum föreslår systemet närliggande bensinmackar. Så långt knappast några större nyheter. Det är först när du rullar in vid bensinpumpen på macken de stora fördelarna blir uppenbara.

Bilen kopplar nämligen upp sig trådlöst mot bensinpumpen, och utför betalningen via ett knutet kortkonto. Eftersom bilen vet hur många liter den behöver kan man dessutom få se på förhand hur mycket en full tank kostar. Det är bara att tanka och köra.

Utöver drivmedelsinköp ska systemet även klara att betala parkering. När systemet är i produktion och användning, ja, det återstår att se.