Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett övergångsställe i London, ett väldigt berömt övergångsställe.Ett övergångsställe i London, ett väldigt berömt övergångsställe.Ett övergångsställe i London, ett väldigt berömt övergångsställe.
Ett övergångsställe i London, ett väldigt berömt övergångsställe. Foto: Lynch Shannon / Shutterstock

Storbritannien väntas förbjuda nya bensin- och dieselbilar redan 2030

Uppgifter gör gällande att Storbritannien föreslår förbud mot försäljning av bilar som drivs med bensin och diesel redan om nio år.

Från början hade Storbritannien en plan om att förbjuda försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar år 2040, men i februari i år skärpte premiärminister Boris Johnson förbudet då regionens styre tidigarelade det till 2035. Förbudet mot bensin- och dieseldrivna bilar inkluderade då även olika typer av hybrider där en bensin- eller dieselmotor är involverad.
2035 ansågs av många vara bättre, men inte tillräckligt bra. Ett ännu mer tidigarelagt förbud ropades det efter.

Financial Times rapporterar nu att man kommer att kapa ytterligare fem år på tidsplanen. Enligt tidningen väntas Boris Johnson under veckan presentera ett förslag om att ett försäljningsförbud mot nya bensin- och dieseldrivna ska börja gälla redan år 2030. Dock väntas inte hybridbilar inkluderas, utan dessa får fortsätta säljas i ytterligare fem år, fram till 2035.
Även BBC har fått indikationer på att Boris Johnson kommer att presentera en ny tidsplan. Brittiska regeringen har inte velat kommentera uppgifterna.

Hittills i år har helt eldrivna bilar stått för 5,5 procent av Storbritanniens totala nybilsförsäljning. I Sverige är motsvarande siffra 8,0 procent. Norges motsvarande andel uppgår till 56,7 procent. Norge har som mål att förbjuda bensin- och dieselbilsförsäljning redan 2025.