Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Subarus boxermotor fyller 50 år!

I dagarna är det exakt 50 år sedan Subaru presenterade sin första boxermotor. Nu, 16 miljoner boxermotorer senare, är Subaru märket som är mest synonymt med motorkonstruktionen.

Den 14 maj 1966 lanserade Subaru modellen 1000 som blev startskottet på något som japanerna kanske inte hade föreställt sig. Subaru 1000 var nämligen första serieproducerade modellen från märket att använda sig av en boxermotor. Det var så det hela började och nu, exakt 50 år senare, håller Subaru fortfarande hårt fast vid motorkonstruktionen. Alla modeller som lämnar Subarus fabriker i dag har en boxermotor under huven.

Subaru 1000 kom 1966 och blev startskottet för märkets hittills 50 år långa era med boxermotorer.

Subaru 1000 ersatte Subaru 1500 som hade en konventionell rak fyra under huven. Boxermotorn i modell 1000 var på 977 kubikcentimeter och 55 hästkrafter. Den var vattenkyld men var från början tänkt att vara luftkyld.

Till skillnad mot föregångaren var Subaru 1000 dessutom framhjulsdriven. Subaru skulle inte förrän BRZ-modellen kom 2012 återgå till 1500-modellens drivlinelayout, det vill säga motorn fram och drivningen bak.

Boxermotorn i Subaru 1000. Vattenkyld, 977 kubikcentimeter och 55 hästkrafter stark.

Anledningen till att Subaru valde en boxerfyra till modell 1000 var för att få en kort och kompakt motor med låg tyngdpunkt som arbetar näst intill vibrationsfritt. Eftersom motortypen genererar få vibrationer behövs inte några balansaxlar vilket dessutom ger lägre vikt och mindre antal energikrävande komponenter. Alla dessa variabler är vad som utmärker en boxermotor och så är det än i dag.

Subaru är så förtjusta i sina boxermotorer att de i början av 2008 blev första personbilstillverkaren i världen att lansera en dieseldriven boxermotor (Volkswagen körde med boxerdiesel under 1950-talet men motorerna tog sig aldrig ur utvecklingsstadiet). I dag sitter boxerdieslar i flertalet av märkets modeller. Subaru har även tagit fram gasdrivna boxermotorer, det var så sent som 2012.

Boxermotorns konstruktion

Boxermotorn arbetar med cylindrarna horisontellt placerade i två rader på var sin sida om en vevaxel. Just denna layout är boxermotorn inte ensam om att använda sig av. Även en 180-graders V-motor, som bland annat Ferrari använt sig av, hade samma placering av cylindrarna, men arbetar på ett helt annat sätt och ska därför inte blandas ihop med en boxermotor.

Medan boxermotorns vevstakar är fästa på var sin vevtapp delar 180-graders V-motorns motstående vevstakar på samma vevtapp. Kolvarnas arbetsgång skiljer därför de båda motorerna åt. I en 180-graders V-motor har motstående kolvpar alltid samma avstånd mellan varandra medan så inte är fallet i en boxermotor. När kolven på ena sidan i en boxermotor rör sig in mot vevstaken gör kolven på motsatt sida detsamma. När den är på väg bort från vevstaken igen gör kolven på motsatt sida detsamma.

Boxermotorns historia

Subaru ska dock inte ta åt sig äran för boxermotorn då konstruktionen föddes långt innan Subaru bildades 1953. Det var nämligen Karl Benz som uppfann och fick patent på boxermotorn, året var 1896, tio år efter hans uppfinning automobilen gjort entré.

Medan Subaru kan stoltsera som världens mest kända boxermotoranvändare är inte någon av deras modeller den mest kända boxermotoriserade bilen. Det är ”Bubblan” som är det, Volkswagen Typ 1 hade nämligen luftkylda, fyrcylindriga boxermotorer med olika cylindervolymer monterade bak. Anledningen till att Volkswagen valde boxermotorer till ”Bubblan” var kompaktheten. Volkswagen använde därefter boxermotorer ända in på 1970-talet till och med modellerna 411 och 412.

Denna bild visar tydligt hur låg en boxermotor är vilket hjälper till att hålla bilens nere tyngdpunkt. Boxermotorn är också kortare men däremot väldigt bred, bredare är en radmotor.

Andra biltillverkare kända för boxermotorer är så klart Porsche, som använder motortypen än i dag, tjeckiska Tatra, Alfa Romeo (bl a Alfasud och 33), Citroën (2CV och GS) och Chevrolet (Corvair). Boxermotorer har även använts av motorcykeltillverkare. Honda har i stort sett frångått motortypen helt, förutom i lyxkryssarhojen Gold Wing som har en boxersexa, medan BMW använder den flitigt än i dag. Boxermotorer är dessutom vanliga i flygplan.

LÄS OCKSÅ: Världens häftigaste motor