Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Prapat Aowsakorn/Shutterstock

Sura miner när grannen tvättar bilen på uppfarten

Brukar du stå på garageuppfarten eller på gatan och tvätta din bil? Då är risken stor att den miljömedvetna granne surnar till, och det kan sluta med att du blir uthängd på sociala medier som miljöbov.

Att tvätta bilen hemma på garageuppfarten är inte någon speciellt bra idé. Anledningen är att vattnet från bilen är förorenat med en rad miljögifter och det ska inte spolas ned i det så kallade dagvattensystemet. I tvätthallar och gör-det-själv-anläggningar finns avancerade reningssystem för vattnet som rinner av din smutsiga bil.
Miljöinitiativet Hållbar biltvätt har genomfört en undersökning bland totalt 3 500 bilägare i Sverige. Av dem tycker hela 41 procent att det inte är okej om grannarna tvättar bilen hemma. Om undersökningen även omfattat de som inte äger en bil hade den siffran troligen varit ännu högre.
Trots denna inställning är det var tredje bilägare som regelbundet tvättar sin bil hemma.

Foto: Virrage Images/Shutterstock

GUIDE: Så tvättar du din bil rätt och effektivt

I undersökningen fick också de som tillfrågats berätta vad de hade gjort om de sett att grannen tvättat sin bil. Hela 18 procent, eller nästan var femte person, berättar att de direkt hade konfronterat grannen. Åtta procent säger att de skulle tipsa kommunen, fyra procent skulle skriva ett inlägg i den lokala Facebook-gruppen och varannan person, 51 procent, skulle inte göra något alls för att försöka få stopp på tvättandet.
47 procent svarade också att biltvättandet inte var något de brydde sig om alls.
Bara 29 procent av de tillfrågande bilägarna svarade att de aldrig tvättade sin bil hemma.

– Vi har kommit långt i Sverige med andra miljöfrågor såsom att källsortera, avstå att vattna när det är lågt grundvatten och återvinna batterier. Men vi ligger betydligt efter när det kommer till frågor om biltvätt och vattenföroreningar, säger Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes under perioden 19 februari och 4 mars i år av företaget Yougov. Undersökningen gjordes med hjälp av en internetpanel och är riksrepresentativ.

Svara gärna på följande frågor i kommentarsfältet nedan:

Fråga 1: Brukar du tvätta bilen hemma?
Fråga 2: Tycker du att det är okej att tvätta bilen hemma?
Fråga 3: Vad gör du om grannen tvättar bilen på sin uppfart?