Suvar påverkar miljön mest – oavsett drivmedel
Enligt en granskning från Gröna Mobilister visar sig suvar stå för upp till 60 procent högre klimatpåverkan än normalstora bilar. Oavsett drivmedel.
Livscykelanalys, LCA, är något som under de senaste åren blivit allt viktigare i bilvärlden. Alltså en siffra på hur mycket en bil påverkar miljön under hela sin livscykel, från utvinning av grundmaterial till skrotning och återvinning. Men än så länge saknas en standardiserad metod för att utföra det.
Redan för många år sedan började biltillverkare redovisa detta, men problemet är att alla fick välja fritt vad som skulle ingå i just deras livscykelanalys. Det gjorde att siffran i princip är värdelös då de då inte går att jämföra mellan olika tillverkare. Men det går däremot att jämföra mellan modeller av samma fabrikat.
Föreningen Gröna Mobilister har tittat närmare på detta och kommit fram till att suvar är de största miljöbovarna, oavsett drivmedel. Enligt dem släpper en fossildriven normalstor bil i golfklassen ut 7,2 ton koldioxid från tillverkning, skrotning och återvinning. Medan siffran för en större suv är 10,5 ton. Här är inte bilens användning under livstiden inräknad.
För en helt eldriven bil är motsvarande siffror 11,6 ton för en golfklassare respektive 18,4 ton för en suv. Här finns alltså den största procentuella skillnaden i utsläpp, nästan 60 procent.
LÄS MER: Europeisk elbil uppemot 69 procent renare än bensinbil
Gällande klimatpåverkan vid användning under livstiden har man räknat på ett snitt om 22 500 mils körning. Där en normalstor bensinbil uppskattas förbruka 0,6 l/mil, medan suven ligger på 1,0 l/mil. Enligt beräkningarna släpper den normalstora bilen då ut 40,6 ton koldioxid medan suven står för hela 67,6 ton. Oavsett om bilen drivs av bensin, diesel, E85 eller fordonsgas ligger utsläppsnivåerna cirka 30-40 procent högre hos suven. Utsläppssiffran för elbilarna är främst baserad på elen som använts vid laddning.
Enligt Gröna Mobilister krävs en omställning för att klara utvecklingen framåt.
”Låt oss hypotetiskt anta att vi nätt och jämnt lyckas skala upp gruvdrift och återvinning för att kunna ersätta alla världens fossilbilar med normalstora elbilar år 2050. Om vi i stället väljer stora suvar räcker resurserna i så fall endast till att ersätta drygt 60 procent av fossilbilarna. Växthusgasutsläppen från de kvarvarande fossilbilarna skulle bli enorma”.
LÄS ÄVEN: Ta reda på bilens totala utsläpp – från tillverkning till skrotning
Föreningen har även tittat närmare på hur olika biltillverkares livscykelanalyser skiljer sig åt. Enligt de redovisade siffrorna är det lätt att luras att Kia EV6, 11,9 ton, har avsevärt mycket mindre klimatpåverkan än exempelvis Polestar 2, 24,3 ton. Men så är det så klart inte i verkligheten. Just detta påvisar de stora bristerna i att biltillverkarna med nuvarande system själva bestämmer vad som ska räknas med i sin LCA.
I nuläget ser det ut som att en standardiserad metod för detta är några år bort. Enligt plan från EU ska det införas 31 december 2025.
Sammanställningen visar att elbilar påverkar klimatet något mer vid tillverkningen än bilar med förbränningsmotorer. Men enligt Gröna Bilister ska denna klimatpåverkan gå att pressa ner. Bland annat genom att använda förnybar energi i alla produktionsprocesser, använda fossilfritt stål och skala upp återvinningen.
Enligt dem ”går det däremot inte att göra något åt de fossila koldioxidutsläppen när vi kör en bensin- eller dieselbil”. Samtidigt jobbar flera företag med att utveckla olika alternativ till fossila bränslen. Som bland annat Porsche med sitt syntetiska e-bränsle.
Det är svårare att göra något åt bilens faktiska storlek, där enligt Gröna Bilisters granskning stora bilar ser ut att göra störst klimatpåverkan.
LÄS OCKSÅ: Det är dags nu EU: Sätt en standard
https://datawrapper.dwcdn.net/Itsq9/1/https://datawrapper.dwcdn.net/TslWr/1/https://datawrapper.dwcdn.net/iqI9L/1/
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se