Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Aerofex Aero-X
Aerofex Aero-X
Aerofex Aero-X
Aerofex Aero-X

Sväva fram i luften med Aero-X

Människan vill upp i luften. Det har gett oss allt från luftballongen och flygplan till raketer. Nu finns också flygande, eller rättare sagt, svävande motorcyklar. Aero-X är beställningsbar.

Har du drömt om en wankelmotorförsedd ”motorcykel” som kan sväva nästan fyra meter ovan mark? Då kan vi avslöja att din dröm har gått i uppfyllelse!

Företaget Aerofex har nämligen kommit så långt i utvecklingen av sin motorcykelsvävare Aero-X (de måste vara Saab-fans) att de har gjort den tillgänglig för beställning. Lägg en handpenning på 5000 dollar, motsvarar 33000 kronor, så får du din Aero-X när den står klar 2017. Då måste du även betala resterande del av köpesumman som för tillfället uppgår till 525000 kronor plus eventuell justering enligt konsumentprisindex.

Aero-X är en skapelse som till största del är byggd i kolfiber. Framdrivningen sker med hjälp av en wankelmotor som går på vanlig blyfri bensin. En tank räcker till av sväva under en timme och 25 minuter.

 Aero-X kan husera två personer som sammanlagt får växa max 140 kilo. De åkande kan flyga upp till 3,66 meter ovan mark i hastigheter upp till 72 km/h. För att komma upp i luften behövs ingen ansats utan det fungerar som med en helikopter med vertikala upp- och nedstigningar.

 Aero-X mäter 4,5 meter på längden, 2,1 meter på bredden och 1,25 meter på höjden. Med andra ord är den ingen liten sak. Torrvikten ligger på 356 kilo.

 Rundslagningsbåge finns som standard och krockkuddar finns som tillval. Varvräknare och USB- samt AUX-ingång finns också, liksom pontoner för den som vill kunna landa på vatten.

 Aero-X ska också fungera utmärkt som lantbruksredskap, exempelvis vid besprutning av fält.

Aero-X skulle kunna lämpa sig som Teknikens Världs sommarskott år 2058.

I filmen nedan ser vi en prototyp och den ser därför inte likadan ut som på bilderna.

https://youtu.be/OapWfmPGiuU?width=575&height=353