Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Svebio vädjar: Stoppa förbudet av förbränningsmotorer

Förbudet mot förbränningsmotorbilar från och med 2035 har kritiserats från olika håll. Nu går Svebio ut och ger kritikerna medhåll. 

EU-parlamentet har beslutat att förbjuda bensin- och dieselbilar till 2035, men det måste också godkännas av EU-rådet. Där har det stött på patrull, vilket vi rapporterade i går. Den tyska regeringen är oense. Italien, Polen och Bulgarien är beredda att rösta nej, och beslutet har skjutits på framtiden.

Nu uppmanar den svenska branschorganisationen Svebio, som verkar för ökad användning av bioenergi, Sverige att ansluta sig till de länder som vill stoppa förslaget. 

– Stoppet för förbränningsmotorer sägs vara ett stopp för bensin- och dieselbilar. Men det är lika mycket ett stopp för biogasbilar och för alla bilar som kan drivas med förnybara bränslen såsom syntetiska e-bränslen, biodiesel och etanol. Det är alltså ett förslag som slår ut klimatsmarta alternativ, säger Gustav Melin, vd för Svebio.

Förslaget är enligt Svebio ologiskt och saknar vetenskaplig grund eftersom man utgår enbart från utsläppet från avgasröret. Man tar varken hänsyn till utsläpp i livscykeln, till exempel från tillverkning av bilar, batterier och elproduktion eller de koldioxidupptag som växterna gör innan man tillverkar drivmedel av dem.