Svensk skattebefrielse på biogas ogiltig – dyrare transporter att vänta
EU-godkännandet av svensk skattebefrielse på biogas har rivits upp av EU-domstolen. Dyrare biogas kommer främst att drabba svenska transportföretag som får högre transportkostnader, något som i slutändan kommer att drabba svenska konsumenter.
I juni 2020 godkände EU-kommissionen en förlängning av Sveriges skattebefrielse på biogas. Förlängningen gällde perioden 2021-2030. Men nu har godkännandet ogiltigförklarats då EU:s tribunal, första instansen i EU-domstolen, anser att EU-kommissionens beslut för snart tre år sedan inte var korrekt genomfört. Skattebefrielsen räknas som statsstöd och måste därför genomgå ett så kallat formellt granskningsförfarande där olika parter ska få komma till tals. Ett sådant gjordes aldrig av EU-kommissionen.
Nu arbetar Sveriges regering för att få till ett nytt godkännande av EU-kommissionen, dock inte genom att överklaga EU-tribunalens beslut som anses vara en för långdragen process. För att snabbare få fram ett eventuellt nytt godkännande samarbetar regeringen med EU-kommissionen och stöttar den i den formella granskning som måste genomföras.
Ett brev undertecknat av finansminister Elisabeth Svantesson och energi- och näringsminister Ebba Busch har skickats till kommissionen. I det betonas vikten av skattebefrielsen på biogas för att inte klimatet, energiomställningen och industrin ska påverkas negativt.
– Domen sätter tyvärr många svenska företag i en svår sits och det finns ett behov av att lösa situationen. Därför kommer regeringen att arbeta aktivt med EU-kommissionen för att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt. Stödet är viktigt då biogas minskar beroendet av fossila bränslen och används av svenska företag och svensk industri, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Dyrare transporter – dyrare varor
EU-tribunalens ogiltigförklarande av skattebefrielsen på biogas betyder att transportföretaget som kör på biogas i sina fordon får ökade milkostnader på tio kronor. För åkerier kan det leda till ökade transportkostnader på tiotals miljoner kronor. Det menar transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Transportföretagen.
– Det här är ett hårt slag för transportsektorn och de företag som väljer att gå före i den gröna omställningen genom att använda sig av biogas. Vi ser att det kan innebära kostnadsökningar på upp till 30 miljoner kronor för ett åkeri med 150 biogaslastbilar. Transportsektorn är en lågmarginalbransch och det slår undan benen på företagen som kämpar i den gröna omställningens framkant, säger Marcus Dahlsten som är vd på Transportföretagen och fortsätter:
– Transportsektorn har tagit ett stort ansvar i den gröna omställningen. Vi fick i februari lugnande besked av Elisabeth Svantesson att regeringen jobbade för att skattebefrielsen skulle vara kvar. Men gårdagens besked är inte lugnande och väcker fler frågor än svar. Nu måste regeringen presentera andra ersättningssystem för den offensiva gröna omställningen inom transportsektorn.
Dyrare transportkostnader leder i slutändan till dyrare produkter för svenska konsumenter. Det kan vara allt från ännu dyrare tomater i mataffären till dyrare bussbiljetter.
De bilister som kör med biogas i tanken drabbas förstås också av att det blir dyrare att köra bil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se