Foto: BatteryLoop

Svenska BatteryLoop tar hand om Mercedes-batterier

Uttjänta elbilsbatterier blir reservkraft i svenska fastigheter.

Göteborgsbaserade BatteryLoop, ägt av återvinningskoncernen Stena Metall, har tecknat avtal med Mercedes om att köpa tillverkarens elbilsbatterier. Avtalet är ett steg framåt för BatteryLoop som är ett svenskt företag med visionen att ta hand om uttjänta elbilsbatterier för stationär användning.

Grunden är det faktum att elbilsförsäljningen ökar kraftigt i hela världen. Bara i Sverige kommer det att rulla 2,5 miljoner laddbara bilar till 2030. Det betyder också att det kommer att finnas ett stort behov av att kunna utnyttja gamla elbilsbatterier. Batterier som inte har den kapacitet som krävs i en bil, men som fortfarande kan göra nytta som energilager. 

BatteryLoop satsar på den europeiska marknaden som man på sikt värderar till 25 miljarder kronor. Produkten man tillhandahåller är ett energilagersystem för både fastigheter och logistikcenter. En fastighet som utnyttjar BatteryLoops system finns i Mölndal. På företaget Essity finns solpaneler på taket. Energin lagras i BatteryLoops batteripaket. Batterilagret är i sin tur kopplat till 78 laddstationer för el- och hybridbilar och 24 laddplatser för elcyklar. 

Avtalet med Mercedes-Benz är ett leveransramavtal som enligt BatteryLoop kommer att säkra stora volymer av både nya och begagnade batterimoduler från Mercedes. De första leveranserna kommer att ske under 2022 till 2-megawattimmarssystem med effekt på 3 megawatt som kommer att installeras i Sverige av BatteryLoop.