Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kittipong33 / Shutterstock

Svenska bilförare vill inte klimatkompensera

Våra resor med bil ger ett tydligt klimatavtryck.

Men svenska bilförare är inte intresserade av att klimatkompensera.

Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Volvofinans Bank frågat svenskar med tillgång till bil om de är intresserade av att klimatkompensera för sina bilresor.

Resultatet var tydligt: närmare tre av fyra svenskar, 73 procent, vill inte klimatkompensera för bilresorna. Men det var en stor skillnad i svaren. Betydligt fler kvinnor än män kunde tänka sig att klimatkompensera. Hela 34 procent av kvinnorna var intresserade av att klimatkompensera. Samma siffra för män var knappt var femte, eller 19 procent.

Av samtliga tillfrågade kunde 17 procent tänka sig att klimatkompensera med upp till en krona per mil, sju procent kunde tänka sig att betala fyra kronor per mil och tre procent svarade att de kunde tänka sig att klimatkompensera med upp till sju kronor per mil, alltså i det närmaste samma kostnad som för bränsleförbrukningen.

Fler elbilar

Av de som inte ville klimatkompensera hade var femte ändå valt en miljöklassad bil och att det var gott nog. Andelen miljöbilar ökar också totalt i samhållet och inte minst beror det på den stora andelen tjänstebilar. Flera företag har antagit klimatpolicys som styr tjänstebilsvalet mot klimatvänligare bilar. För två år sedan var mellan fem och tio procent av tjänstebilarna hos företaget CarPay Fleet elbilar eller hybrider. I år är den andelen hela 70 procent.

Så även om svenska bilförare inte är intresserade av att klimatkompensera är klimatfrågan viktig i valet av ny bil.

För den som vill klimatkompensera för sina bilresor finns många alternativ. Det går att klimatkompensera i specifika projekt eller rent allmänt.

På hemsidan klimatkompensera.se kan du ange vilket bränsle du kör på, hur långt du kör per år samt välja specifika projekt.

Om du kör en bensinbil och cirka 2 000 mil per år ger det enligt klimatkompensera.se ett avtryck på 3,72 ton koldioxid per år. Om du vill klimatkompensera det avtrycket i trädplantering kostar det strax under 1 000 kronor per år, vilket i sin tur motsvarar ungefär en full tank bensin.