Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Katja Kircher / VTI

Svenska utsläppen minskar – men takten bromsar in

Utsläppen från bilar som köps i Sverige minskar. De senaste tre åren med i snitt åtta procent. Men minskningstakten har bromsat in det senaste året. 

Under de senaste tre åren har utsläppen av koldioxid från nysålda bilar minskat med i snitt åtta procent. Men det senaste året har minskningen bara varit en procent och anledningen tros vara långa leveranstider på elbilar. Det rapporterar Dagens Industri

Det är också stor skillnad i snittutsläpp bland sålda bilar beroende på var i landet de säljs. I Stockholm har utsläppen per såld bil minskat med tolv procent på tre år. Bara under det senaste året har minskningen varit fyra procent. I Norrbotten har utsläppen de senaste tre åren bara minskat med 5 procent. Det visar siffror från bilhandelsplatsen Wayke. 

– Jag tror inte att de regionala skillnaderna har särskilt mycket med miljöengagemang att göra, snarare märks det tydligt att förutsättningarna för att äga elbil skiljer sig åt beroende på var man bor. Möjligheterna att ladda bilen har utvecklats betydligt snabbare i Stockholm, säger Martin Fransson, vd på Wayke, till DI. 

Samtidigt som många köpare väntar på redan beställda nya elbilar ökar begagnatförsäljningen kraftigt. På tre år är ökningen 222 procent.