Telia släpper app som kan ge billigare bilförsäkring

Telia har presenterat sin app Telia Sense som gör att äldre bilar kan bli uppkopplade och erbjuda en rad olika tjänster. Det kan bland annat leda till att din bilförsäkring kan bli billigare, beroende på ditt körsätt det vill säga.

Ett flertal biltillverkare erbjuder i dag en app som tillåter föraren att styra vissa funktioner och få information om bilens status. För bara någon vecka sedan rapporterade vi om att Moderna Försäkringar erbjuder en försäkringstyp som baseras på kundens körstil. Nu ska Telia lansera en liknande tjänst som även ska kunna användas ihop med äldre bilar.

De kallar appen för Telia Sense och med den ingår hårdvara som ansluts till bilens OBDII-uttag, något som är standard hos bensinbilar sedan 2001 och sedan 2004 på dieselbilar. Hårdvaran innehåller GPS, accelerometer, gyroskop, wifi och 4G, samt levereras med ett sim-kort. Tack vare detta kan ägaren via en app i sin smarta telefon få information om bilen i realtid.

Så som bland annat olje- och bensinnivå, batteriets laddning och var bilen befinner sig. Om någon försöker flytta bilen utan tillåtelse, eller om någon kör in i bilen skickas en varning till telefonen.

Funktionen kan även hjälpa föraren att köra mer ekonomiskt och gör det enklare att föra körjournaler.

Kunden ska även kunna köpa till ytterligare tjänster från Telias samarbetspartners och i nuläget har Folksam och Bilia anslutit sig till tjänsten. Exakt vad Bilia ska erbjuda är än så länge oklart, men Folksam kommer att lansera en tjänst de kallar för ”Köra säkert”. Enligt Folksam kan förare som ansluter sig till tjänsten få 15-20 procent rabatt på sin bilförsäkring, om de håller hastighetsbegränsningen.

Föraren ska uppmuntras att hålla hastigheten genom en liten box med tre lysdioder som placeras på instrumentbrädan. Håller sig föraren inom hastighetsbegränsningen lyser en grön lampa.

– Med Köra säkert presenterar vi det första steget av många inom framtidens uppkopplade försäkringar. Vi engagerar oss i våra kunder och genom Telias teknik och vår tjänst kan vi stimulera våra kunder till en säkrare körstil med sänkt hastighet. Det sparar liv, är bra för miljön och plånboken, vilket gör alla till vinnare, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Folksam.

Enligt Telia ska tjänsten lanseras under 2016, men exakt när eller vad den ska kosta är i nuläget oklart.

Vi har tidigare rapporterad om att hackare har kunnat ta kontroll över bilar via internet och en av tillvägagångssätten var bland annat att ta sig in via en liknande hårdvara som Telia nu presenterar.