Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nadezda Murmakova / Shutterstock

Tesla döms till böter för felaktig batterihantering

I Tyskland har Tesla belagts med böter om tolv miljoner euro för att inte ha tagit tillräckligt ansvar för återvinningen av elbilsbatterier.

Tysk media rapporterar, efter att ha tagit del av en rapport som lämnats in till United States Securities and Exchange Commission (SEC), att Teslas tyska dotterbolag av landets miljömyndighet Umweltbundesamt (UBA) har dömts att betala tolv miljoner euro, motsvarande 124,2 miljoner kronor, för att bland annat inte ha följt lagen om återvinning om elbilsbatterier. Tyskland har en batterilag som gör att säljare (inte bara av elbilsbatterier) är skyldiga att ta tillbaka gamla batterier samt att köpare har motsvarande skyldighet att lämna in batterier i stället för att låta dem samla damm i ett hörn. Säljande part kan ta hand om återvinningen på egen hand alternativt utse en så kallad avfallspartner som tar hand om den biten. Tesla uppges ha brustit på denna punkt.

MISSA INTE: Test och provkörningar av Tesla Model 3, Model S och Model Y

Dock motsätter sig Tesla anklagelserna och bötesbeloppet som de menar är av främst administrativ karaktär, att man i dag redan gör rätt för sig och att man ska fortsätta med att ta emot gamla batterier på samma sätt som i dag. Tesla skriver också i dokumentationen till SEC att detta inte att kommer att påverka företagets verksamhet i någon större utsträckning.