Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla Model Y kan bli billigare med batterier från BYD

Kinesiska biltillverkaren BYD ligger i startgroparna för att lanseras i Sverige, men man agerar även underleverantör till andra biltillverkare. Nu har ett avtal slutits med Tesla för batterileveranser, och resultatet kan bli en billigare Model Y.

Det är tyska medieuppgifter som gör gällande att en ny version av Tesla Model Y är på väg, och att modellen redan fått typgodkännande inom EU. Den nya versionen ska alltså få ett batteri från kinesiska BYD, med en kapacitet på 55 kWh. Batteriet är av så kallad LFP-typ (litium-järn-fosfat) och sägs vara säkrare än de flesta batterier på marknaden ur brandhänseende. Dessutom ska batteriet vara av så kallad strukturell typ, vilket innebär att det bidrar till bilens vridstyvhet.

Tesla har sedan starten av den europeiska produktionslinan tilltänkt flera olika batterier till Model Y. Ursprungligen tilltänktes det senaste egenutvecklade batteriet med 4680-celler, men sedan komponentbristen försenat dessa fick de första tyskbyggda Model Y i stället batterier av samma typ som Tesla länge använt, med 2170-celler. Förra året meddelade man att man i stället skulle använda ett 60 kWh-batteri från CATL, men nu har man alltså bytt leverantör till BYD. Kanske för att batteriets prestanda är bättre, även om kapaciteten är något lägre, men kanske också för att priset och tillgången är bättre. I ett läge där inflationen i Europa är hög kan en billigare instegsversion av Model Y vara ett välkommet tillskott.

Den beräknade räckvidden på den nya versionen av Tesla Model Y sägs vara 44 mil, och produktionen i Teslas fabrik i Grünheide utanför Berlin ska starta i slutet av månaden. När produktionen skalats upp är tanken att fabriken totalt ska tillverka 5 000 bilar i veckan.

Batterileverantören BYD är för övrigt på väg till Sverige med helt egna bilmodeller. Som vi kunde berätta nyligen har man signerat ett avtal med Hedin Bil för att sälja modellen BYD Tang – som redan säljs i Norge. De första leveranserna ska ske redan nu i höst.