Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla överger radar vid självkörning

Teslas bilar har en mängd olika sensorer som samlar in information som gör självkörning möjligt, men en av sensortyperna är på vad att försvinna – radarn.

Teslas funktioner Autopilot och Total självkörningsförmåga (FSD) kräver att information om omgivningen samlas in från en rad olika sensorer. I dag består dessa sensorer av åtta kameror som ser 360 grader runt bilen och upp mot 250 meter, tolv ultraljudssensorer samt en framåtriktad radar som ”ger bilen ett sjätte sinne” genom att kunna se genom regn, dimma och till och med vad som finns framför andra fordon. I denna film ser vi ett exempel på hur radarn ”ligger steget före”.

TEST: Begagnad Tesla Model 3 

Men nu verkar radarn ha spelat ut sin roll i Teslas bilar. Från att en gång ha varit den sensor som Tesla förlitade sig mest på, framför allt vid dålig sikt, avslöjar Elon Musk på Twitter att radarn ska väck, den ska inte ens användas som ett backup-system till övriga sensorer. Radarn kommer inte att monteras på bilarna vid produktion.

https://twitter.com/elonmusk/status/1380606694816800768

Anledningen till att radarn försvinner är betaversion 9.0 av FSD-systemet som snart står klart. Enligt Musk bjuder det på enorma förbättringar, framför allt vid ”konstiga fall av svängar” (weird corner cases som han kallar det) och i dåligt väder. Han tillägger att det hela förlitar sig på enbart bild (kamerornas information), inte radar.

https://twitter.com/elonmusk/status/1380599694154362882

Corner cases-företeelsen är något som har luftats på Internet som ett obehagligt beteende hos Teslas bilar vid exempelvis vänstersväng. Exempel på hur det (inte) kan fungera i dag ser du i filmen nedan. Vissa av vänstersvängarna vi får se i filmen är rentav lite ”hjärtat i halsgropen”.

LÄS OCKSÅ: Fjäril slog ut Tesla Autopilot 

https://youtu.be/uClWlVCwHsI