Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock / Tesla

Tesla ratar Bitcoin som rasar

Elon Musk meddelar på Twitter att Tesla inte längre accepterar kryptovalutan Bitcoin som betalmedel. Anledningen är miljöpåverkan som inte rimmar med Teslas filosofi.

I februari kom det fram att Tesla hade köpt kryptovalutan Bitcoin till ett värde motsvarande knappt 13 miljarder kronor. I mars meddelade man att det är möjligt att betala för sin nya Tesla med just Bitcoin. Många jublade, men inte alla eftersom kryptovalutor förknippas med höga utsläpp, vilket kan låta märkligt för en digital valuta utan fysiska pengar (se faktaruta nedan).

För tio timmar sedan gick Elon Musk ut på Twitter och berättade att Tesla slutar att ta emot Bitcoin. Anledningen är helt enkelt den miljöpåverkan som Bitcoin har. Musk poängterar att kryptovalutor är en bra idé på många plan och att framtiden för dem sannolikt är ljus, men att det inte får gå ut över miljön.

Elon Musks besked fick Bitcoin att ta över tio procent av sitt värde. I går kväll låg värdet hos en Bitcoin på motsvarande drygt 460 000 kronor, vid midnatt var värdet nere i 417 000 kronor. En viss återhämning har skett under morgonen och värdet är nu 429 000 kronor per Bitcoin.
Även Teslas aktie backade en aning efter Elon Musks besked.

https://twitter.com/elonmusk/status/1392602041025843203

Kryptovalutor och miljöpåverkan

Man pratar om ”mining” vid skapande av kryptovalutor så som Bitcoin. Datorer som kräver enorma mängder energi står bakom denna skapandeprocess, energi som till stora delar kommer från förbränning av fossila bränslen, framför allt kol.

Över 75 procent av allt Bitcoin-skapande (mining) sker i Kina, ett land som förlitar sig till stora delar på kolkraft. En nyligen genomförd studie kom fram till att kryptovalutaskapandets koldioxidavtryck är lika stort som en av Kinas tio största städer.

Även vid transaktioner med kryptovalutor går det åt energi som alltså till stora delar kommer från kolkraften.