Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

Tesla Sentry Mode kan vara olagligt – myndighet utreder

Kamerorna som övervakar området runt Teslas bilar kan strida mot reglerna för hur personuppgifter ska behandlas. Integritetsskyddsmyndigheten har inlett ett ärende.

Teslas bilar är utrustade med kameror som har uppsikt runt dem. Sentry Mode kallar Tesla funktionen som enligt Teslas beskrivning ”låter dig övervaka misstänkta aktiviteter runt din Tesla när den är parkerad och låst på angivna platser”.

Tesla Sentry Mode har tidigare varit under lupp och ibland även kritiserats – och förstås hyllats i samband med att vandaler och inbrottstjuvar har avslöjats.
Tidigare Datainspektionen, numera Integritetsskyddsmyndigheten, har uttryckt tveksamheter till om funktionen är laglig, och i Kina har Teslas bilar förbjudits att parkera vid bland annat myndigheter och militärbaser då de misstänks kunna användas för spionage.

Nu uppger Sveriges Radio P1-programmet Kaliber att Sentry Mode än en gång är under granskning av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) eftersom det finns flera frågetecken kring tekniken. Ärendet inleddes i fjol då en person skickade in ett klagomål till IMY efter att denna känt sig iakttagen i ett garage där flera Tesla-bilar stod parkerade.

– Jag började fundera mer och mer på det. Så jag gick faktiskt runt lite så där creepy som man gör, så gick jag runt till fler Tesla-bilar i garaget och flera av de reagerade på samma sätt, säger personen till Sveriges Radio.

https://youtu.be/laO0RzsDzfU

Enligt IMY måste dylik kameraövervakning, där personer kan identifieras, följa ett antal regler för hur personuppgifter ska behandlas (dataskyddsförordningen GDPR), bland annat måste personer som filmas tydligt få information om det i förväg – i kombination med kontaktuppgifter till den som filmar.

Men vem är det som filmar och därmed blir personuppgiftsansvarig? Är det bilägaren eller är det Tesla? Tesla menar att då lagringen sker lokalt i bilen är det bilägaren som är ansvarig och att funktionen inte strider mot gällande GDPR-regler.
IMY är inte säker på den punkten och har därför låtit ta vidare ärendet till motsvarande myndighet i Nederländerna där Tesla har sitt europeiska huvudkontor.

– Det är väldigt tydligt att det är fråga om personuppgiftsbehandling, säger Jenny Bård, jurist på IMY:s kameragrupp, och fortsätter:

– I nuläget behöver vi invänta vad Nederländernas myndighet kommer fram till.