Tesla skänker 6,7 miljoner till Tesla-museum

Tesla Motors grundare och vd Elon Musk låter meddela om en donation på en miljon dollar, motsvarande 6,7 miljoner kronor, till uppförandet av ett Tesla-museum utanför New York, USA.

Det är alltså inte ett museum om biltillverkaren Tesla det rör sig om, utan ett museum över vetenskapsmannen Nikola Tesla, som ju har fått ge namn åt biltillverkaren. Nikola Tesla föddes i nuvarande Kroatien 1856 men kom sedermera att bli verksam i USA. Tesla gjorde sig känd som pionjär inom elektricitetsområdet, men bidrog även till utvecklingen av radarsystem liksom en rad andra tekniska innovationer.

Det område som nu är tilltänkt att bli ett museum över hans livsverk ligger i Wardenclyffe på Long Island, tio mil utanför centrala New York. På platsen låg ett av Teslas sista laboratorier, med bland annat ett (aldrig färdigbyggt) torn för experiment med trådlös telekommunikation och trådlös elöverföring.

Stiftelsen bakom museet, som företrätts av serietecknaren Matthew Inman (mer känd under pseudonymen The Oatmeal), har sedan tidigare samlat in pengar genom crowdfunding för att köpa loss området. De pengar som nu doneras blir en del av de medel som ska användas till att omvandla området till ett museum.

Förutom donationen på en miljon dollar har Tesla även utlovat att uppföra en snabbladdare (av samma typ som nyligen öppnade i Karlstad, här i Sverige) i anslutning till museet.