Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla släpper sina patent fria

Kaliforniska elbilstillverkaren Tesla tycker att omvärldens utveckling av elbilar går för långsamt. Därför, låter man meddela, har företaget nu släppt en stor mängd av sina patent fria till resten av världen.

Det var via företagets blogg som ägaren, vd:n och grundaren Elon Musk i förra veckan lät meddela att elbilstillverkaren Tesla kommer släppa en stor mängd av sina patent fria till allmänheten att utnyttja, i enlighet med principerna för det som i programmeringsvärlden kallas öppen källkod (open source).

Musk beskriver att Tesla skapades för att föra fram och accelerera utvecklingen av hållbara transporter. Samtidigt har företaget lagt ut legala hinder i form av patent som hindrar andra från att nyttja samma teknik. Den ursprungliga anledningen till att patenten togs ska ha varit att Tesla var oroliga att stora bilföretag skulle kopiera tekniken och sänka Tesla med sina större resurser.

Det, menar Tesla, inte har hänt – och företaget beskriver sin besvikelse över att större biltillverkare inte kommit till att erbjuda elbilar i större omfattning.

Kommer då Tesla förlora något på att släppa sina patent? Troligvis inte, företaget själva beskriver att ledarskap inom teknikområdet snarare härrör till kompetens och mänskliga resurser i företaget än patent. Därtill tjänar förmodligen Tesla på att fler kommer att använda samma teknik, exempelvis är Tesla ensamma om att använda sin standard för batteriladdning, samtidigt som säkert vissa komponenter kan bli billigare genom stordriftsfördelar och en teknikutvecklingen generellt kan bli snabbare.