Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022
2 AV 2
Foto: Florenc.Elezi / Shutterstock

Tesla slipper böter efter ändrad kameraövervakning

Efter att ha ändrat på kameraövervakningen ger nederländska myndigheter grönt ljus till Tesla.

Tesla har ett Sentry Mode, ett stöldskyddssystem som bland annat inkluderar filmning av omgivningen. Nederländska DPA, Data Protection Authority, har undersökt om systemet bryter mot den personliga integriteten.

”Många Tesla som står parkerade längs gatorna filmade ofta alla som kom nära bilen, och dessa filmsekvenser sparades ofta en lång tid. Om alla bilar skulle göra så så skulle vi ha en situation där ingen skulle kunna gå på en promenad utan att bli övervakad”, sa Katja Mur i ett uttalande från DPA.

Men sedan Tesla har ändrat på systemet så menar DPA att systemet inte våldför sig på den personliga integriteten. Ändringarna innebär att bilens strålkastare blinkar för att indikera att en filmning har påbörjats. Dessutom måste bilen begära tillstånd från bilägaren för att börja filma.

Filmerna sparas i bilen och delas inte med Tesla.

Även i Sverige har Teslas kamerabaserade övervakningssystem varit omdiskuterat. Så sent som förra hösten kom uppgifter om att Sentry Mode ska granskas av Integritetsskyddsmyndigheten (hette tidigare Datainspektionen). I Kina har Teslas bilar förbjudits att parkera inom vissa områden i rädsla för spioneri.
Under många år ansågs kameror i bilar, till exempel dashcams, som filmar omgivningen vara kränkande för den personliga integriteten, men efter att ha stötts och blötts ändrades till slut regelverket under 2016.

SE ÄVEN: Teslas kameror avslöjar vandaler