Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla / Tesla

Teslas autopilot under utredning av amerikanska myndigheter

Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har öppnat en utredning kring Teslas förarassistanssystem Autopilot. Detta efter att systemet ska ha varit inblandat i elva olyckor sedan januari 2018 där Tesla-bilar kört in i stillstående bilar som varit med olyckor med 17 skadade personer och en avliden som resultat.

Det har under en längre period spekulerats om säkerheten kring Teslas assistanssystem Autopilot, efter att flera krascher och en dödsolycka ska ha skett med systemet inkopplat. Nu har det trafiksäkerhetsmyndigheten The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) i USA öppnat en formell säkerhetsutredning av Teslas omtalade system.

Totalt rör det sig om runt 765 000 bilar som ska utredas i USA. Enligt NHTSA har samtliga incidenter skett efter att Autopilot-systemet kört Tesla-modellerna till olycksplatser och därefter brakat in i ett eller flera fordon som varit inblandade i de tidigare händelserna. I de allra flesta fall ska incidenterna ha ägt rumt efter mörkrets inbrott och blåljus, ljussignaler och trafikkoner ska också ha varit vanliga ingredienser.

Teslas Autopilot har hamnat i blåsväder
Teslas Autopilot har hamnat i blåsväder
Teslas Autopilot har hamnat i blåsväder
1 AV 2
Teslas Autopilot har hamnat i blåsväder
2 AV 2

NHTSA meddelar att utredningen ska ”utvärdera tekniken och metoderna som används för att övervaka, assistera och framtvinga förarens köruppgifter när Autopilot är inkopplat”. Man hoppas även utreda hur fordon identifierar och reagerar på hinder på vägbanan när systemet är aktivt samt den operativa designen av Autopilot.

Skulle utredningen finna att säkerhetsbrister existerar i systemet kan myndigheten komma att skicka ett brev med krav på återkallelser till Tesla.

– NHTSA vill påminna allmänheten att inget kommersiellt fordon är kapabelt att köra av sig självt i dagsläget. Alla tillgängliga fordon kräver att en människa är i kontroll under alla omständigheter. Vissa förarassistanssystem kan bidra till ökad säkerhet genom att hjälpa förare att undvika olyckor men som med all teknik och utrustning i bilar så måste förarna använda dem korrekt och ansvarsfullt, säger en talesperson för NHTSA.

Tesla har själva än så länge avböjt att kommentera.