Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Teslas nya superladdare – snabb och gratis

Tesla lovade ett nätverk av nya, revolutionerande snabbladdstationer längs vägarna. Nu är de sex första stationerna på gång. Miljövänligt, snabbt och gratis. Snart över hela USA – och i Europa.

Tesla berättade tidigare i år att de hade för avsikt att lansera en helt ny typ av laddstationer som ger deras kunder, Tesla Model S-ägare, samma räckvidd som ägare av bilar med förbränningsmotorer.

Nu har de kommit till skott och annonserar nu de sex första laddstationerna där man snabbt, smidigt, miljövänligt och – kanske framför allt – gratis kan ladda sina bilar. Dessa första stationer är alla hemmahörandes på strategiska ställen i Kalifornien, USA, och ska stå färdiga innan innevarande år är utgånget.

Stationerna utgörs av 440-voltsladdare till skillnad från dagens som använder sig av 240 volts spänning som medför åtta timmars laddning för att fylla Teslas största batteri.

Snabbladdarna som är utvecklade av Tesla själva kan överföra 100 kilowattimmar (120 kWh ska vara möjligt längre fram i tiden) till en Tesla Model S på 30 minuter (30 minuter är också något av genomsnittstiden för ett bensinmacksbesök i USA). 30 minuter motsvarar tre timmars körning med hastigheter upp mot strax under 100 km/h med Model S.

Teslas nya laddstationer är dessutom helt självbesörjande då de laddas upp av solcellspaneler på stationernas tak. Dessutom är de designade för att utvinna mer energi än vad bilägarna gör av med. Överskottsenergin kommer därför det vanliga elnätet tillgodo.

Under nästa år tänker Tesla bygga fler superladdarstationer, på engelska benämnda Superchargers. Dessa ska placeras längs med de stora trafiklederna som korsar den amerikanska kontinenten och som kommer att göra det möjligt för Tesla Model S-ägarna att korsa USA hyfsat snabbt och smidigt utan att behöva tänka på ”batteritorsk”. Dessutom helt gratis.

Sträckorna det pratas om är Vancouver till San Diego (225 mil), Miami till Montreal (265 mil) och Los Angeles till New York (450 mil).

Ägare av Tesla Model S utrustade med det stora 85-kilowattimmarsbatteriet (räckvid knappt 50 mil) kan genast dra nytta av de nya snabbladdstationerna. De som äger Model S med det mindre batteriet med kapacitet på 60 kilowattimmar måste uppgradera bilens hårdvara för att kunna koppla in sig och ladda batteriet.

Till Europa och Asien kommer de nya superladdarna under andra halvan av 2013. Räkna inte med att du får se några i Sverige.