Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Skoda Auto

Tjeckien motsätter sig förbud mot bensin- och dieselbilar

EU vill förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035. Det vill inte Tjeckien med hänsyn till landets bilindustri.

Det var i somras som EU-kommissionen presenterade sitt förslag om hur Europeiska unionen ska uppnå klimatneutralitet till år 2050. På vägen mot slutmålet beräknas en rad olika delmål uppnås, bland annat att koldioxidutsläppen år 2030 ska ha minskat med minst 55 procent – i relation till 1990 års nivåer – samt att från och med 2035 ska nya bilar som släpper ut koldioxid via förbränning av fossila bränslen inte längre få säljas inom EU.

Sistnämnda ogillas av Tjeckien och landets premiärminister Andrej Babiš. I en intervju med tjeckiska nyhetssajten iDNES säger han att han kommer att utmana EU-kommissionens förslag och försvara landets bilindustri.

– Vi kommer inte att instämma i förbudet mot att sälja bilar med fossila bränslen. Det är inte möjligt. Vi kan inte tvinga igenom vad gröna fanatiker har planerat i Europaparlamentet, säger Tjeckiens premiärminister.

Han tillägger att landet kommer att stödja en infrastruktur för elektriska fordon, men att den faktiska produktionen inte kommer att subventioneras.

Tjeckien tillverkar inte bara bensin- och dieselbilar. I Skodas fabrik i Mladá Boleslav tillverkas elbilen Enyaq (längst fram) som vi har testat mot BMW iX3, Volvo XC40 Recharge och Mercedes EQC.Tjeckien tillverkar inte bara bensin- och dieselbilar. I Skodas fabrik i Mladá Boleslav tillverkas elbilen Enyaq (längst fram) som vi har testat mot BMW iX3, Volvo XC40 Recharge och Mercedes EQC.Tjeckien tillverkar inte bara bensin- och dieselbilar. I Skodas fabrik i Mladá Boleslav tillverkas elbilen Enyaq (längst fram) som vi har testat mot BMW iX3, Volvo XC40 Recharge och Mercedes EQC.
Tjeckien tillverkar inte bara bensin- och dieselbilar. I Skodas fabrik i Mladá Boleslav tillverkas elbilen Enyaq (längst fram) som vi har testat mot BMW iX3, Volvo XC40 Recharge och Mercedes EQC. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Under andra halvåret 2022 tar Tjeckien över ordförandeskapet i EU, och enligt Andrej Babiš kommer bestridandet av EU-förslaget om försäljningsförbud då att ha högsta prioritet. Efter Tjeckiens tar Sverige över ordförandeskapet vars viktigaste uppgift beskrivs vara att driva EU:s dagordning framåt och mejsla fram förhandlingslösningar.

Tjeckien har en stor fordonsindustri som framför allt är känd genom det inhemska märket Skoda Auto (ägs av Volkswagen AG), men som också utgörs av Hyundai och Toyota som har produktion i landet. Nästan en tredjedel av Tjeckiens ekonomi utgörs av fordonsindustrin. Landet är dessutom, i relation till befolkningsmängden, ett av världens största bilproducerande länder.

Även Tyskland och Frankrike har uttryckt ogillande av EU-kommissionens förslag om försäljningsförbud 2035.