Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2
Foto: Toyota / Shutterstock

Toyota anser sig ha löst räckviddsångesten

Toyota påstår att de kommer kunna bygga solid state-batterier med kapacitet som ska räcka till 120 mils körning på en laddning. Dessutom ska de kunna laddas på endast tio minuter. Om fyra år menar tillverkaren att detta kan vara verklighet.

Den japanska biltillverkaren Toyota uppger att de gjort vad de kallar ett genombrott inom elektrifieringen. Enligt märket ska man kunna bygga så kallade solid state-batterier till elbilar som ska kunna köras upp till 120 mil på en laddning, det rapporterar The Guardian.

Solid state-batterier har det pratats om länge, som ett bättre alternativ till de litiumjonbatterier som används flitigt av elbilstillverkare i dag, men än så länge är de för dyra för att kunna konkurrera med litiumjonbatterier. Toyota menar nu däremot att de ska gå till handling inom fyra–fem år. De förklarar att de upptäckt hur de inom en snar framtid ska kunna halvera vikten, storleken och tillverkningspriset av solid state-batterier. De hoppas kunna leverera det första sådana batteriet till bilar på marknaden runt 2027.

Om det sker i verkligheten så är det en ”game changer” menar Toyota, eftersom det förutom väsentligt bättre räckvidd också innebär mycket kortare laddtid. Toyota har enligt många varit rätt sena med elektrifiering, även om de var tidiga med ordentliga hybrider, men det finns all anledning att tro att vi kommer se fler elbilsmodeller från tillverkaren framöver.