Toyota DAR-V Foto: Copoyright 2013 Dewhurst Photography

Toyota DAR-V ska ge mer koncentrerade förare

I Los Angeles visar Toyota den märkliga konceptbilen DAR-V. Det är en helt vanlig familjebuss men med ett nytt system ska man via projiceringar på sidorutan planera sin körning innan man sätter sig i bilen.

Tokyosalongen har bjudit på flera märkliga konceptbilar men den samtidigt pågående bilsalongen i Los Angeles kan sannolikt svara för att innehålla det mest krystade av alla koncept. I den stora mässhallen i Santa Monica ställer Toyota ut konceptet DAR-V.

 DAR-V står för Driver Awareness Research Vehicle och är ett forskningsprojekt med syfte att få förare att bli mer koncentrerade på själva bilkörningen. Den milt sagt töntiga, men informativa filmen nedan förklarar förutsättningarna: I stället för att direkt hoppa in i bilen och börja planera vart man ska köra, kolla om bensinen räcker eller planera resten av sin dag är det tänkt att man ska göra allt detta redan innan man sätter sig i bilen.

 Tillsammans med Microsoft har Toyota tagit fram ett system som gör om sidorutan till en stor display som med hjälp av Microsofts Kinect-system kan styras med handrörelser i luften. Det går också att prata med bilen.

 Tanken att man ska planera sin körning i förväg är god men vi ställer oss frågan till om stressade småbarnsföräldrar kommer att ta sig tid att stå, kanske i hällregn, och prata med sin bil innan färd.

https://youtu.be/IpW7KH2PJ38?width=575&height=353