Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Toyota härmar Saabs frihjul

Än är inte den manuell växellådan död. Toyota har tagit patent på en teknisk lösning som påminner en hel del om Saabs bilar från 1960-talet.

Den manuella växellådan tappar mark och när till och med ett märke som BMW pratar om att slopa manuell lådor är det lätt att tro att utvecklingen stagnerar inom området. Några som inte tycks ha släppt tekniken är Toyota. Tidigare denna månad skaffade man ett patent på en ny konstruktion som automatiskt låter den manuella lådan skifta till neutralt läge.

På marknaden finns i dag redan automatlådor som erbjuder detta men för manuellt växlade bilar blir detta något nytt. Eller inte. Redan under 1930-talet fanns bilar med så kallat frihjul men riktigt känd blev inte tekniken förrän senare och då med Saab. Deras bilar hade frihjul för att spara på tvåtaktsmotorerna men tekniken hängde med även när man gick över till fyrtaktare. Det var både bekvämt och bränslebesparande – två egenskaper som känns högaktuella även i dag.

FreePatentsOnline.com

Ett sådant system kan också ha fördelar som att motorn inte dör när autobromsfunktioner slår till samt att den kan undvika felväxlingar som kan skada motorn.

Toyotas konstruktion kan du se på skissen nedan och hur den jobbar ovan. Tekniskt har den egentligen inga gemensamma nämnare med Saabs förutom att den erbjuder samma funktion – att drivhjulen snurrar fritt när motorns varvtal sjunker. Och det men en manuell växlad låda.

FreePatentsOnline.com

Ett patent betyder inte per automatik (förlåt!) att det är aktuellt för serieproduktion men samtidigt söker man inte ett sådant i onödan.

Det hela pekar i alla fall mot att den manuella växellådan fortfarande har en plats i bilhistorien – liksom Saab.