Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyotas huvudkontor i USA drivs av bränslecell
Toyotas huvudkontor i USA drivs av bränslecell
Toyotas huvudkontor i USA drivs av bränslecell
Toyotas huvudkontor i USA drivs av bränslecell

Toyota-huvudkontor drivs av bränsleceller

Toyota sätter stor tilltro till bränsleceller och deras roll i framtiden. Därför satsar de inte enbart på bilar där bränsleceller omvandlar kemisk till elektrisk energi. Nu drivs ett av deras huvudkontor till stor del av tekniken.

Flera biltillverkare satsar på bränslecellsdrivna bilar och inom de närmaste åren kommer flertalet av dem att ha lanserat sina första serietillverkade modeller med den energieffektiva framdrivningstekniken. Hyundai är redan långt komna med sin bränslecellsdrivna ix35. Toyota är en annan av dessa biltillverkare, deras bränslecellsbil kommer nästa år. Men redan nu tar de i drift en annan bränslecell, världens största faktiskt (av de stationära). Den sitter inte i en bil utan är placerad utanför Toyotas amerikanska huvudkontor i Los Angeles.

Denna vätgasdrivna bränslecell förser huvudkontoret med hälften av all den elektricitet som förbrukas under sommarmånaderna då energiförbrukningen är som högst. Att låta huvudkontoret energibehov tillgodoses av en bränslecell är inte endast ekonomiskt försvarbart utan också miljömässigt positivt. Toyota förväntar sig sänkt koldioxidutsläpp med 1 500 ton under maxförbrukningen på sommaren.

Bränslecellen, som bygger på samma teknik – Proton Exchange Membrane – som i Toyotas kommande bil, har en effekt på 1,11 megawatt (MW) vilket motsvarar förbrukningen hos 765 genomsnittliga amerikanska villor. Effekten är dubbelt så hög än hos den solpanelsanläggning som finns vid Toyotas amerikanska huvudkontor. Västgasen som matas in i bränslecellen, och som reagerar tillsammans med syre för att producera elektricitet, tillverkas på en annan geografisk plats, men levereras via samma ledning som förser ett tankställe utanför Toyotas huvudkontor med vätgas.

– Denna typ av bränslecell kan slås på och av mycket snabbt, vilket även gör den mycket väl lämpad för stationärt bruk vid Toyotas huvudkontor. Detta för att säkerställa snabb tillgång till el just när energibehovet är som störst, säger Mark Yamamuchi, ansvarig för projektet.