Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota VVT-iE bensinmotor
Toyota VVT-iE bensinmotor
Toyota VVT-iE bensinmotor
Toyota VVT-iE bensinmotor

Toyota lanserar nya snålare bensinmotorer

Toyota satsar på högre verkningsgrad i en serie nya bensinmotorer. Tillsammans med andra besparingstekniker erbjuder de nya maskinerna upp till 15 procent lägre förbrukning.

Totalt ska Toyota införa 14 olika motorvariationer under 2015 där förbränningsprocessen förfinats och optimerats till det yttersta. Två av motorerna presenteras nu.

 Den ena av dem är en 1,3-liters bensindriven Atkinson-motor, det vill säga samma typ av förbränningsmotor som finns i Toyotas och Lexus hybridmodeller. Med högre kompression än vanligt (13,5:1) nås högre expansionsförhållande och lägre avgastemperaturer.

 Andra finesser med motorn är insugsport med ny virvelkammare för att bränslet lättare ska kunna blandas med luft, kyld återcirkulering av avgaserna samt ett mer avancerat ventilstyrningssystem benämnt VVT-iE som står för Variable Valve Timing-intelligent Electric.

 Alla dessa utmärkande detaljer ger en motor med maximal termisk verkningsgrad på 38 procent, en mycket hög siffra jämfört med andra massproducerade förbränningsmotorer. Den höga verkningsgraden tillsammans med andra bränslebesparande funktioner, exempelvis start/stopp, sägs ge en 15-procentig sänkning av förbrukningen jämfört med motsvarande motorer i dag.

En bensinmotorer med cylindervolym på 1,0 liter, utvecklad tillsammans med Daihatsu, och med samma typ av tekniska innovationer vid insprutning och förbränning ger en verkningsgrad på 37 procent. Tillsammans med bland annat start/stopp sägs denna motor kunna erbjuda bränslereduceringar med upp till 30 procent.

På bilden ovan ses 1,3-litersmotorn.