Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota återvinning av koppar
Toyota återvinning av koppar
Toyota återvinning av koppar
Toyota återvinning av koppar

Toyota möjliggör återvinning av koppar i bilar

Elkomponenter i bilar, i synnerhet i el- och hybridbilar, innehåller stora delar koppar. Fram till nu har det varit svårt att återvinna den rödaktiga ädelmetallen.

Koppar är en av världens viktigaste metaller. Dess hållbarhet, smidighet och goda ledningsförmåga gör att vi hittar koppar i en mängd olika produkter, inte minst i elektriska komponenter av olika slag. I bilvärlden hittar vi koppar överallt, men kanske främst i kablage.

 Koppar är dock ingen outsinlig källa som vi kan använda oss av i all evighet. Utvinningen av koppar i naturen sägs med nuvarande takt upphöra om 40 år. Därför måste människan hitta på sätt att ta hand om den koppar som vi redan har konsumerat och kasserat.

Hittills har det varit svårt att återvinna koppar från bilars elektriska komponenter, exempelvis kabelstammar. Men Toyota har tillsammans med ett tiotal japanska samarbetspartner arbetat fram en teknik där den så viktiga metallen kan återvinnas med en renhet på 99,96 procent.

 Anledningen till att Toyota lagt ner energi på kopparåtervinning stavas el- och hybridbilar. Den nya typen av bilar kräver större mängder koppar än konventionella bilar.

Toyota beräknar att man 2016 kommer att återvinna omkring tusen ton (en miljon kilo) koppar ur bilelektronik. Koppar som återigen kan användas i nya bilar.

 Toyota fortsätter att forska kring andra återvinningsmetoder i nära samarbete med komponenttillverkare och demonteringsföretag för att främja en större andel återvinning i samhället.