Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota, Nissan och Honda i samarbete om självkörande bilar

På uppdrag av den japanska regeringen är ett konsortium på väg att bildas där de tre största japanska biltillverkarna är i spetsen. Avsikten är att ta fram standardiserad teknik för självkörande, så kallade autonoma, bilar.

Volvo, Audi, Volkswagen, Ford, BMW, Google, Mercedes, Bosch och många fler europeiska samt amerikanska biltillverkare och företag har kommit långt i forskningen och utvecklingen av självkörande eller delvis självkörande bilar.

De japanska biltillverkarna har inte uppvisat den autonoma tekniken på lika bred front, något som förmodligen oroar den japanska regeringen eftersom de nu håller på att sätta ihop ett konsortium bestående av landets tre största biltillverkare – Toyota, Nissan och Honda – och olika inhemska elektronikföretag (Hitachi  och Panasonic) samt universitet (Tokyo och Nagoya).

Syftet med samarbetet är att utveckla och standardisera teknik för autonoma (självkörande) bilar. I sommar ska konsortiet ha sin första samling där de ska enas om tekniker och standardiseringsprocesser för både hård- och mjukvara. Redan senare i år är det tänkt att de första produkterna ska stå färdiga. I uppdraget ingår även att säkerställa funktionaliteten och att få allmänheten involverad i utvecklingen.

Biten med att standardisera tekniken bakom självkörande bilar låter extra intressant. I dag jobbar de europeiska och amerikanska företagen mer eller mindre oberoende av varandra vilket kan leda till spretande tekniklösningar och kompabilitetsproblem.

Den japanska regeringen uppges vara beredda att putta in några hundratals miljoner kronor i projektet, pengar som skulle kunna vara öronmärkta för att ta fram testanläggningar och motsvarande kringliggande utrustning.

Toyota, Honda och Nissan är var för sig tre väldigt starka bilföretag, men tillsammans stod de för nästan 20 miljoner av alla bilar som såldes världen över förra året. Snacka om att ge kraft till satsningen mot en framtid där vi förare blir passagerare bakom ratten.

I början av året gick Nissan ut med information om att de har inlett ett samarbete med USA:s federala myndighet för rymdfart, NASA, för att över en femårsperiod forska kring och utveckla teknik till självkörande fordon. Nissan jobbar med andra ord med tekniken på två fronter – i hemlandet och i USA.