Toyota Pris trådlös laddning

Toyota skippar kabeln vid laddning

Toyota tror också på en framtid där laddhybrider och elbilar laddas utan sladd. Just nu fälttestar de ett system där bilen parkeras över en induktionsspole i marken för att ladda batterierna.

Induktiv laddning är inget nytt. Det har exempelvis funnits till eltandborstar ett bra tag och finns även till en rad andra elektroniska produkter, till exempel mobiltelefoner. Finessen är friheten, där en produkts batterier kan laddas utan att en sladd eller kabel ansluts.

 Volvo började kika på den här tekniken redan för flera år sedan och efter tester var deras slutsats förra året att induktiv laddning är framtiden.

Toyota har också tagit fram ett system för trådlös laddning och nu är det dags för dem att testa det ute i fält. Systemet bygger på magnetresonans. Med hjälp av en induktionsspole placerad i marken och en motsvarande spole monterad i laddhybriden eller elbilen överförs elektricitet i magnetfältet som uppstår.

Induktionsladdsystemet använder 230 volt, precis som det vanliga hushållselnätet. När en Prius laddhybrid parkerar över laddspolen på ett optimalt sätt tar det endast 90 minuter att ladda upp batterierna, lika lång tid som det tar att ladda via kabel.

 Men hur ska man som förare veta exakt hur och var man ska placera sin bil i relation till vad som finns under marken? Det problemet har Toyota en lösning på. Ett nytt parkeringsassistanssystem visar exakt var laddspolen finns under marken.

Det fälttest som Toyota nu påbörjat genomförs till en början i Toyota City i Japan och omfattar tre laddhybrid-Priusar som laddas i hemmiljö. Där ska testarna pågå i minst ett år och senare under 2014 är tanken att testa tekniken även i Europa och USA. Målet är att lansera det trådlösa laddsystemet kommersiellt i ett senare skede. När är dock oklart.