Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota varnar för självkörande bilar

Allt blir inte guld och gröna skogar med självkörande bilar. Kanske till och med tvärt om, varnar nu ingenjörer på Toyota – som säger att självkörande bilar kan skada klimatet.

Att självkörande bilar tillhör en relativt nära framtid är det i dag få som betvivlar. Både Google och Nissan har bilar som redan i dag kan köra själv – och inom kort startar även Volvo ett testprogram för autonom körning i Göteborg. Men att bilarna kan köra själv är inte bara av godo. Vi vet att amerikanska polismyndigheten FBI undersöker hur lätta systemen är att kapa och använda som vapen, och nu varnar alltså Toyota för andra negativa effekter, särskilt miljömässiga.

Ken Laberteaux, som är Toyotas ledande forskare på framtidens biltrafik, menar att introducerande av självkörande bilar kan innebära markant högre utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar. Anledningarna handlar inte så mycket om tekniken i sig, att varje bil i sig kommer att producera mindre utsläpp per kilometer är fortfarande en ihållande trend. Det handlar mer om det mänskliga beteende. ”Av historien att döma, varje gång du gör bilkörning enklare, verkar det finnas ett outtömligt behov av att bo längre från saker”, sa Laberteaux under ett symposium i San Fransisco nyligen.

Laberteaux tror att om pendlare får en förenklad körning till och från jobbet, kommer de att välja att bo längre från sin arbetsplats. Detta kommer att resultera i en ökad urban utbredning och ökade utsläpp, på grund av fler och längre bilresor.

Toyotas varningsklockor står i kontrast till de potentiella miljöfördelar som kan finnas i att datorkraft enklare än en människa kan anpassa körningen till att vara snål. Hur resultatet i slutändan blir återstår dock att se, även om vi ser självkörande bilar på vägarna om några år så kommer det dröja betydligt längre innan vi kan dra några sammantagna slutsatser av deras påverkan.