Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Transparent baksäte snart här – underlättar vid backning

I Japan har man tagit kamouflerande reflektionsteknik till sin hjälp för att göra baksäten i bilar ”genomskinliga”. Tekniken ska underlätta vid backning eftersom man ser rätt igenom baksätet.

Backsensorer, backkameror och självparkerande bilar. Hjälpmedlen är många för att vi ska undvika karosskador och incidenter där personer skadas. Men trots dessa finesser omkommer vid backning i snitt närmare 300 personer och 18000 skadas årligen i USA. Siffrorna kan inom en snar framtid förhoppningsvis kapas ordentligt med hjälp av teknik som just nu är under utveckling på Keiouniversitetet i Tokyo.

 Forskare vid universitetet har vidareutvecklat en över tio år gammal osynlighetsteknik – ofta använd som kamouflage inom det militära – som de nu applicerat i en Toyota Prius. Med hjälp av flertalet små kameror placerade i olika vinklar fångas allt som återfinns bakom bilen upp. Dessa bilder behandlas och projiceras på baksätet som är klätt med tusentals retroreflektorer i form av glaspärlor. När ljuset når dessa reflekteras en bild tillbaka till förarens öga som får baksätet att se transparent ut.

 – För föraren kommer att det att kännas som att köra en glasbil, säger Masahiko Inami som är en av utvecklarna av den ursprungliga osynlighetstekniken.

 Masahiko Inami vill dock inte säga något om när tekniken kan vara tillgänglig på marknaden. Men det bör inte ligga allt för långt fram i tiden med tanke på att materialkostnader i form av retroreflektorer och små kameror blir allt billigare.

https://youtu.be/XxXHMHznEhU?width=575&height=353