Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Två år till ny wankel från Mazda

Wankelmotorn är inte död, även om Mazda lade ner sin senaste modell med rotationskolvsmotor, RX8, för drygt ett år sedan. En ny modell med wankel är på väg, och den får högre vridmoment och lägre förbrukning.

Den som trodde att wankelmotorn dragit sin sista suck i och med nedläggningen av Mazdas sportvagn RX8 trodde fel. Vi har tidigare berättat om rykten att en ny wankel är på gång. Dessa har nu spätts på ytterligare, av uttalanden till amerikansk media från Mazdas talespersoner på helgens Concours d'Elegance i Pebble Beach, Kalifornien.

Det japanska företaget, som ju är de enda som i ärlighetens namn har lyckats någorlunda bra med att få wankelmotorn att vara en teknik att räkna med, utvecklar nämligen en helt ny generation wankel – intern kallad 16X. Enligt källor inom Mazda ska den nya generationen wankelmotor få både högre vridmoment och bli en rejäl bit snålare, och således kanske rätta till motortypenskanske allra största akilleshäl.

Nyckeln till den minskade förbrukningen är, enligt uppgift, att göra motorns slaglängd större. Slaglängd, i en rotationskolvsmotor, tänker du nu? Jo, den kan definieras som längden på den tillryggalagda sträckan inom förbränningsutrymmet i motorn. Vilket även kan tillämpas på roterande kolvar.'

Motorn kommer göra sin debut om ungefär två år, i en modell som vi ännu inte vet vilken den är. Men nog är vi lite glada över att Mazda inte överger wankeltekniken.